Το wiki για την ελληνική επιστημονική φαντασία και τη λογοτεχνία του φανταστικού γενικότερα, είναι -ελπίζουμε- χρήσιμο σε όλους μας: Όσοι διαβάζουμε επιστημονική φαντασία, γράφουμε, ή ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτήν, θα βρούμε εδώ εγκυκλοπαιδικά λήμματα για κάθε πρόσωπο, έντυπο, ιστοσελίδα, λέσχη, γεγονός και γενικότερα κάθε τι που έχει σχέση με την ελληνική εφ. Έχει 200+ λήμματα και καθημερινά επεκτείνεται. Για να πετύχει όμως συντομότερα την επιθυμητή πληρότητα πρέπει να αποκτήσει συλλογικό χαρακτήρα: Κάντε registration και συμβάλετε γράφοντας νέα λήμματα ή βελτιώνοντας αυτά που ήδη υπάρχουν! (απαραίτητη επισήμανση: πριν αποφασίσετε να πάρετε μέρος, διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής και χρήσης καθώς και τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις).

Λήμμα της εβδομάδας: Ανθολογία εφ των εκδ. Κομήτης

Τα εξώφυλλα των τόμων 2 και 3
Τα εξώφυλλα των τόμων 2 και 3


Η θεματική Ανθολογία επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Κομήτης ήταν σειρά τεσσάρων τόμων με διηγήματα ξένων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν το 1989 - 1990.

Διευθυντής της σειράς ήταν ο Μάκης Πανώριος, ο οποίος έγραψε σε κάθε τόμο εκτενή εισαγωγή για το θεματικό είδος και πρόλογο για τα συγκεκριμένα διηγήματα. Τη μετάφραση έκαναν οι Τάκης Αλεπάκος, Γιώργος Ντούμας, Παναγιώτης Σκαγιάννης, Όλγα Αναστασοπούλου και Μάκης Πανώριος. Κάθε τόμος ολοκληρωνόταν με βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων του. Οι εκδόσεις Κομήτης στεγάζονταν στην οδό Σόλωνος 99, Αθήνα και ο ιδιοκτήτης τους, Σπύρος Μπογιάτης, έκανε επίσης τη διόρθωση των δοκιμίων.

Η εμφάνιση των τόμων της σειράς παρέπεμπε σε βιβλία τσέπης με εξώφυλλα στηριγμένα σε έργα των Boris Vallejo (τ. 1,3,4) και John Salozzo (τ. 2)1 .

Οι τέσσερις τόμοι της σειράς ήταν: (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Προηγούμενο λήμμα της εβδομάδας:Ελευθέριος Κεραμίδας

Ο Ελευθέριος Κεραμίδας
Ο Ελευθέριος Κεραμίδας
O Ελευθέριος Κεραμίδας είναι συγγραφέας έργων φαντασίας.

Γεννήθηκε το 1977. Μεγάλωσε στην Ιθάκη. Σπούδασε Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε ανθολογίες.

To 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της τριλογίας του φαντασίας Γιοι της Στάχτης, με τίτλο Κοράκι σε άλικο φόντο, από τις εκδόσεις Πατάκη. Ακολούθησε δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση από τις εκδόσεις Mamaya το 2017, μαζί με το δεύτερο μέρος της σειράς, Βέλη και κρόκινες φλόγες. Το τρίτο μέρος, Δρυς με φύλλα σμαραγδιά, κυκλοφόρησε το 2018.

Κείμενά του είναι αναρτημένα στο ιστολόγιο Γιοι της Στάχτης.Εργογραφία

Μυθιστόρημα
  • Κοράκι σε άλικο φόντο(...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Fantasy Report 

Το εξώφυλλο του 1ου τεύχους
Το εξώφυλλο του 1ου τεύχους
Το Fantasy Report ήταν περιοδικό για την τέχνη του φανταστικού που κυκλοφόρησε το 2007.

Ο εκδότης Γεράσιμος Κατραμάδος έγραφε στο editorial του πρώτου τεύχους: «Ήταν πολλές φορές που η ιδέα του περιοδικού αυτού είχε φωλιάσει μέσα στο μυαλό μου και σαν ιός απομυζούσε αργά και βασανιστικά από την φαντασία μου. Σήμερα μετά από αρκετό καιρό επαφών και συζητήσεων κατέληξε η ιδέα να αποκτήσει σάρκα και οστά, χαρτί δεμένο με συνδετήρα, έχοντας το δικό του εξώφυλλο, και το δικό του όνομα (...) Το περιοδικό έχει σαν κύρια θεματολογία του την παρουσίαση καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, με περιεχόμενο fantasy και Sci-Fi: concept art, 3d, 2d, CG... κλπ.»

Το πρώτο τεύχος περιελάμβανε πρωτότυπες συνεντεύξεις των καλλιτεχνών Piotr Fox Wysocki, Martin McKenna, Thanos Tsilis, Shane, Henning Ludvigsen, Nikos Koutsis, Nick Deligaris, Luis Nupez de Castro Torres, Lorenz Hideyoshi Ruwwe και Michael Heath. Ακόμα, παρουσιάσεις μέσα από τα λόγια τους των καλλιτεχνών Daarken, Armand Lacum, Till Nowak. Επίσης, σελίδες με παρουσιάσεις βιβλίων fantasy & επιστημονικής φαντασίας από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

To δεύτερο τεύχος κυκλοφόρησε ως free press. Έγραφε ο Κατραμάδος στο editorial: (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Fantastic! 

Το εξώφυλλο του τεύχους με σχέδιο του Καναδού Romas Kukalis
Το εξώφυλλο του τεύχους με σχέδιο του Καναδού Romas Kukalis
To Fantastic! ήταν περιοδικό για την επιστημονική φαντασία και το φανταστικό. Κυκλοφόρησε ένα τεύχος του μόνο ως «ειδική ετήσια έκδοση» το Δεκέμβριο 1998, με υπέρτιτλο στο εξώφυλλο «Στα σύνορα της φαντασίας».

Εκδότης του Fantastic! ήταν ο Ν.Ο. Μανούσος, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Anubis. Στο editorial σημείωνε: «Η αλήθεια είναι ότι προβληματιστήκαμε αρκετά μέχρι να αποφασίσουμε ότι το παρόν τεύχος δεν θα είναι το 'πρώτο τεύχος' αλλά μια 'ειδική έκδοση'. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με την προϊστορία των περιοδικών εφ στην Ελλάδα, τα οποία, παρά το κέφι και το μεράκι των εκδοτών τους, δεν ευτύχησαν να ριζώσουν. Έτσι προτιμήσαμε να βγάλουμε μια 'final beta' έκδοση και να αφήσουμε εσάς να αποφασίσετε αν τελικά θέλετε να γίνει το Fantastic! μηνιαίο περιοδικό ή όχι (...) Περιμένουμε από εσάς να δώσετε το στίγμα σας και να ορίσετε το συνακόλουθο στίγμα του περιοδικού, επιλέγοντας το είδος αλλά και την ποσότητα των διηγημάτων που θέλετε να δημοσιεύουμε».

Για την κατεύθυνση που θα ακολουθούσε το περιοδικό μάλιστα, εφόσον συνεχιζόταν η έκδοσή του, ο εκδότης είχε συμπεριλάβει ένθετη κάρτα αλληλογραφίας με ερωτήσεις προς τους αναγνώστες, οι οποίοι καλούνταν να την ταχυδρομήσουν με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

To τεύχος περιείχε «αφιέρωμα» στην εφ, με δύο εκτεταμένα άρθρα: το ένα, ήταν του Τέλη Λιβανίδη και είχε τίτλο «εφ, μια σύντομη αναδρομή από τις ρίζες της μέχρι σήμερα...». Το άλλο, του Χρήστου Λάζου με τίτλο «Ελληνική λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας - ένα σύντομο χρονικό». Το δεύτερο αυτό άρθρο πέρα από μια χρονολογική παρουσίαση της ελληνικής εφ ως το 1998 (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Κοσμική διάσταση

Το εξώφυλλο του 7ου τεύχους
Το εξώφυλλο του 7ου τεύχους
Η Κοσμική Διάσταση ήταν τριμηνιαίο περιοδικό για τη λογοτεχνία του φανταστικού, που κυκλοφόρησε στη Λάρισα από το 2001 ως το 2005. Μετά τα 5 πρώτα τεύχη -συνολικά εκδόθηκαν 9- η συχνότητα έκδοσης ήταν κυμαινόμενη, με τα κενά ανάμεσα σε δύο τεύχη να φτάνουν ως και τους 18 μήνες.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το χειμώνα 2000 με αφιέρωμα στο γοτθικό και νεογοτθικό μυθιστόρημα. Είχε 84 σελίδες (διαστ. 20.5 Χ 15 εκ.) και έφερε υπότιτλο «τριμηνιαίο περιοδικό επιστήμης, λογοτεχνίας και τέχνης του φανταστικού». Από το 2ο ως το 8ο ο αριθμός των σελίδων αυξήθηκε στις 100-104 και στο 9ο και τελευταίο επανήλθε στις 84. Η τιμή του ήταν 1.500 δρχ. και αργότερα, με την αλλαγή νομίσματος, 4,4 €.

Εκδότης του περιοδικού ήταν ο βιβλιοπώλης Γιάννης Λίταινας και αρχισυντάκτης ο Παύλος Γκάσταρης. Στη συντακτική ομάδα συμμετείχαν ακόμα ο Θανάση Μάργαρης και ο Γιώργος Σούλτης. Στο πρώτο τεύχος, η συντακτική ομάδα σημείωνε στο editorial: «Μια έκδοση χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και μεγάλα σχήματα. Τα θέματά μας ποικίλα, με κύριους άξονες το φανταστικό που πηγάζει μέσα από τη λογοτεχνία αλλά και από άλλες μορφές επαφής όπως ο κινηματογράφος, η μουσική, η ζωγραφική, τα κόμικς κλπ. και τη σύγχρονη επιστήμη (...) Ένας από τους μελλοντικούς στόχους του περιοδικού μας είναι να φέρει σε επαφή τους αναγνώστες με διάφορα 'στέκια' του φανταστικού στον ελλαδικό χώρο αλλά και στον κυβερνοχώρο (...)».

Έτσι το περιοδικό δημοσίευε άρθρα για το φανταστικό, συνεντεύξεις, ανταποκρίσεις, διηγήματα, ποιήματα, κριτικές αλλά και άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης.

Στα 9 τεύχη του, το περιοδικό δημοσίευσε τα ακόλουθα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων: (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Βαγγέλης Κοτρώνης

Ο Βαγγέλης Κοτρώνης (φωτ. περ. Η Τρύπα)
Ο Βαγγέλης Κοτρώνης (φωτ. περ. Η Τρύπα)


Ο Βαγγέλης Κοτρώνης ήταν σκηνοθέτης, συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός. Το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στον κινηματογράφο του φανταστικού. Υπήρξε επίσης εκδότης των περιοδικών Χιονάτη για μεγάλους και Cine Φανταστικό.

Ήταν τακτικός αρθρογράφος στο Ιδεοδρόμιο του Λεωνίδα Χρηστάκη (1978-1982).

Την ίδια περίοδο (Δεκέμβριος 1979 - Μάιος 1982) εξέδωσε το περιοδικό Χιονάτη για μεγάλους με βασικούς συνεργάτες στη σύνταξη τους Δημήτρη Αρβανίτη και Φίλιππο Οικονόμου. Σε μεταγενέστερα τεύχη, στη θέση του τελευταίου αναφέρεται ο Γιώργος Κορδέλλας.

Το Φεβρουάριο 1983 εξέδωσε το περιοδικό Cine ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ που έβγαλε δύο τεύχη. Συνεργάτες στη σύνταξη ο Δημήτρης Αρβανίτης και η Χάρις Γιαννοπούλου. Έγραψε ο Κοτρώνης στο editorial του τ. 1 με το γνωστό προβοκατόρικο ύφος του: «Ο τίτλος Χιονάτη για μεγάλους αντικαθρέπτιζε μια αντεργκράουντ ιδεολογία που στις παρελθούσες μέρες διαφέντευε την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η όλη ιδεολογία του αντεργκράουντ είναι ήδη μια παρωχημένη θεωρία που μόνο αυτοί που επιδιώκουν τη μουμιοποίηση κάθε προσπάθειας την θέλουν. Γι' αυτό και ο νέος τίτλος Cine Φανταστικό, που ακόμα και εμπορικός θα μπορούσε να θεωρηθεί, αλλά προς Θεού ποτέ αντεργκράουντ».

Για εκείνη την περίοδο της ζωής του Κοτρώνη, έγραψε σχετικά ο Χρηστάκης: «Από πολύ νέος, και σαν περίεργος τύπος, ο Βαγγέλης Κοτρώνης (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του