Το wiki για την ελληνική επιστημονική φαντασία και τη λογοτεχνία του φανταστικού γενικότερα, είναι -ελπίζουμε- χρήσιμο σε όλους μας: Όσοι διαβάζουμε επιστημονική φαντασία, γράφουμε, ή ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτήν, θα βρούμε εδώ εγκυκλοπαιδικά λήμματα για κάθε πρόσωπο, έντυπο, ιστοσελίδα, λέσχη, γεγονός και γενικότερα κάθε τι που έχει σχέση με την ελληνική εφ. Έχει 200+ λήμματα και καθημερινά επεκτείνεται. Για να πετύχει όμως συντομότερα την επιθυμητή πληρότητα πρέπει να αποκτήσει συλλογικό χαρακτήρα: Κάντε registration και συμβάλετε γράφοντας νέα λήμματα ή βελτιώνοντας αυτά που ήδη υπάρχουν! (απαραίτητη επισήμανση: πριν αποφασίσετε να πάρετε μέρος, διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής και χρήσης καθώς και τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις).

Λήμμα της εβδομάδας: Κυριάκος Αθανασιάδης

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης (2018)
Ο Κυριάκος Αθανασιάδης (2018)


Ο Κυριάκος Αθανασιάδης είναι συγγραφέας. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας, για μικρούς και ενήλικες.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (6.11.1963). Έζησε στην Αθήνα από το 1986 έως το 2009. Επέστρεψε και έμεινε στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2017 πριν μετακομίσει στην Πράγα, όπου ζει και εργάζεται σήμερα.

Εργάστηκε στον χώρο του βιβλίου από το 1981 έως το 2015, ξεκινώντας από διορθωτής. Έχει επιμεληθεί πάνω από 300 τίτλους. Από το 2015 εργάζεται αποκλειστικά ως συγγραφέας πλήρους απασχόλησης. Έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία σε διάφορα πεδία και για διάφορες ηλικίες αναγνωστών, με το δικό του όνομα και μία σειρά ψευδώνυμα, που παραπέμπουν σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα. Έχει επιμεληθεί ανθολογίες διηγημάτων και έχει γράψει σενάρια για κόμικς (πάντα σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Νίκο Κούρτη). Έχει δημοσιεύσει διηγήματα (που δεν έχουν ανθολογηθεί σε βιβλίο) σε αρκετά περιοδικά και ιστοσελίδες. Ασχολείται όμως κυρίως με το μυθιστόρημα.

Το μυθιστόρημά του Μικροί κόσμοι βραβεύτηκε με τον Χάλκινο Ικαρομένιππο (1997). Το διήγημά του «Τιμωρία» (είχε συμπεριληφθεί από τον Μάκη Πανώριο στην ανθολογία (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Λήμμα της προηγούμενης εβδομάδας: Μάριος Βερέττας

Ο Μάριος Βερέττας
Ο Μάριος Βερέττας
O Μάριος Βερέττας είναι εκδότης. Είχε ανθολογήσει τέσσερις τόμους από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Πήγασος - Ωρόρα, οι τρεις εκ των οποίων περιείχαν αποκλειστικά διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων.

O Bερέττας γεννήθηκε στην Aθήνα το 1947. Σπούδασε σκηνοθεσία κι ανέβασε πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Νεότερος, κάνοντας διάφορες δουλειές, είχε ταξιδέψει πολύ σε όλον τον κόσμο. Από το 1975 κι έπειτα ασχολείται κατά κύριο λόγο με το βιβλίο: έχει γράψει, μεταφράσει, επιμεληθεί και εκδώσει περισσότερα από χίλια βιβλία -περίπου 300 έχουν εκδοθεί από τις «Εκδόσεις Βερέττα» που ίδρυσε το 1996.

Το 2007 εξέδωσε το τριμηνιαίο φιλοσοφικό περιοδικό Ο κήπος του Επίκουρου.

Επιμελήθηκε τους ακόλουθους τόμους της σειράς ανθολογιών Πήγασος-Ωρόρα, γράφοντας και την εισαγωγή:
1. Ιστορίες από παράξενους κόσμους
26. Ιστορίες ελληνικής φαντασίας
31. Ιστορίες ελληνικής φαντασίας/2
35. Ιστορίες κυβερνοπάνκ - Θανάσης Βέμπος

Το βιβλιοπωλείο του στην Αθήνα φιλοξενούσε διαλέξεις, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις. Συχνά, συνήθως μια φορά την εβδομάδα, η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην επιστημονική φαντασία (συζητήσεις, παρουσιάσεις εκδόσεων, προβολές κ.ά.)

Τον Μάρτιο του 1997 στο βιβλιοπωλείο του προκλήθηκε σοβαρή ζημιά από (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Ανθολογία ΓΓ Νέας Γενιάς (1990)

Το εξώφυλλο της ανθολογίας
Το εξώφυλλο της ανθολογίας
Η ανθολογία διηγήματος της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς με τίτλο «15 διηγήματα επιστημονικής φαντασίας» κυκλοφόρησε το 1990.

Τα διηγήματα είχαν προκύψει από σχετικό διαγωνισμό της ΓΓ, το 1987. Όπως επεξηγείται στην εισαγωγή του βιβλίου, «(...) η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, θέλοντας να ενθαρρύνει την ελληνική νεολαία, μαζί και τους νέους του Απόδημου Ελληνισμού, να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, προκήρυξε τον Απρίλιο του 1987 διαγωνισμό για τη συγγραφή σύντομων κειμένων επιστημονικής φαντασίας, στα ελληνικά, για νέους ηλικίας 15 έως 30 ετών. Τα διαγωνιζόμενα κείμενα αξιολογήθηκαν από τετραμελή κριτική επιτροπή επιστημόνων και λογοτεχνών που αποτελείτο από τους κ.κ. Θ. Γεράνιο, καθηγητή πυρηνικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Κ. Χέλμη, καθηγητή Φυσικής Εφαρμογών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Α. Ζήρα, κριτικό - συγγραφέα και Π. Τατσόπουλο, λογοτέχνη (...) οι διαγωνιζόμενοι ήταν δεσμευμένοι να αναφέρονται σε θέματα που να μπορούν να χαρακτηρίσουν τα γραπτά τους ως επιστημονική φαντασία και όχι γενικά σαν λογοτεχνία του φανταστικού».

Η παρουσία των δύο πανεπιστημιακών στην κριτική επιτροπή και μάλιστα η αναφορά τους πάνω από τους δύο συγγραφείς της επιτροπής αναδείκνυε τη βαρύτητα που έδιναν οι διοργανωτές στο επιστημονικό και τεχνολογικό περιεχόμενο των έργων, αφού στην προκήρυξη παρότρυναν τους συγγραφείς «(...) να προτιμήσουν θέματα σχετικά με τις επιπτώσεις, τις αναστατώσεις ή τα αδιέξοδα που προκαλούν οι επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις στις αξίες, τις νοοτροπίες και τις πολιτικές συμπεριφορές των ανθρώπων, καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των αναστατώσεων (...)».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στις 23 Νοεμβρίου 1988. Σε καθένα από τα τρία πρώτα στην κατάταξη έργα είχε απονεμηθεί χρηματικό βραβείο 70.000 δρχ.

Τα 15 έργα που είχαν συμπεριληφθεί στην ανθολογία με τη σειρά κατάταξης, όπως αυτή παρατίθεται στην εισαγωγή, ήταν:

 1. Κωνσταντίνος Ρομοσιός, «Ο κόσμος του Άκρος»
 2. Πάνος Πάτσης, «Οι διπλανοί»
 3. Παναγής Σκλαβούνος, «Η μικρή μαύρη τρύπα της μεγάλης πολιτείας»
 4. Μιχαήλ Χαριτάκης, «Η μέρα που γίναμε πολίτες του σύμπαντος»
 5. Φωτεινή Γεωργακοπούλου, «Παράξενοι Γεωλογικοί Σχηματισμοί»
 6. Γιάννης Δεληολάνης (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Σύμπαν - Λυχνάρι, σειρά εφ 

Το εξώφυλλο των δύο πρώτων τόμων στη σειρά
Το εξώφυλλο των δύο πρώτων τόμων στη σειρά


Η σειρά έργων επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Σύμπαν» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυχνάρι από το 1978 ως το 1997.

Ο οίκος Λυχνάρι του Τάσου Λαζαρίδη είχε εκδώσει το πρώτο του βιβλίο το 1962. Ήταν το Αρσενικό και Δαντέλα του Τζόζεφ Κέσελρινγκ (Joseph Kesselring)1 . Το 1978 ο Λαζαρίδης αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά επιστημονικής φαντασίας, που εκείνο τον καιρό γνώριζε πρώτη φορά εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα. Το πρώτο μυθιστόρημα στη σειρά ήταν το Αντιπρόσωπος από τη Γη του Κλάιβ Λούις και ακολούθησαν 43 ακόμα τόμοι.

Τα βιβλία της σειράς ήταν λίγο μεγαλύτερα από το παραδοσιακό σχήμα τσέπης (19Χ11,5 εκ.), τυπωμένα σε φθηνό χαρτί και έγχρωμο εξώφυλλο (σε χαρτόνι). Στη σελίδα με τα στοιχεία της έκδοσης του πρώτου τόμου αναγράφεται: «Εκδοτική εταιρία Λυχνάρι, Διεύθυνσις Τάσος Λαζαρίδης, Copyright by Tassos Lazaridis, Printed in Greece». Στο οπισθόφυλλο υπήρχε μια παρουσίαση ή σύντομο απόσπασμα του έργου, καθώς και η σήμανση «πλήρες και χωρίς περικοπές». Τέλος, η τιμή, που στον πρώτο τόμο ήταν 50 δρχ. και στον τελευταίο 300 δρχ. Από ένα σημείο και μετά ως διευθυντής ή υπεύθυνος σειράς αναφέρεται ο Λάζαρος Λαζαρίδης.

Αναλυτικά οι τίτλοι (διατηρούνται η ορθογραφία και ο τρόπος αναγραφής του ονόματος των συγγραφέων στο εξώφυλλο κάθε τόμου):
 1. Κλάιβ Λούις, Αντιπρόσωπος από τη Γη (1978), μετάφραση Εύη Κωσταρά, επιμ. Βίκυ Νικοπούλου
 2. Έντγκαρ Ρ. Μπάρροους, Η πριγκίπισσα του πλανήτη Άρη (1978), μετάφραση Τζένη Τσόχα Μιστράκη
 3. Ρόμπερτ Χενλάιν, Επανάσταση στο 2100 (1979), μετάφραση Εύη Κωσταρά, επιμ. Βίκυ Νικοπούλου
 4. Έντγκαρ Ρ. Μπάρροους, Οι θεοί του πλανήτη Άρη (1979), μετάφραση (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Φανταστικές ιστορίες (σειρά)

Το εξώφυλλο του 8ου τόμου (μακέτα Αντωνία Εύχαρις Ντερακοπιάν)
Το εξώφυλλο του 8ου τόμου (μακέτα Αντωνία Εύχαρις Ντερακοπιάν)
Οι «Φανταστικές ιστορίες» ήταν σειρά θεματικών ανθολογιών διηγήματος που κυκλοφόρησε το 1993 από τις εκδ. Αιγόκερως.

Κάθε τόμος μικρού μεγέθους (12Χ16,6 εκ., σελ. ~160) περιλάμβανε 7-10 διηγήματα ξένων και Ελλήνων συγγραφέων, μια σύντομη εισαγωγή και βιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων.

Διευθυντής της σειράς ήταν ο εκδότης Γιάννης Σολδάτος και σύμβουλος έκδοσης ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος. Οι δύο αυτοί υπέγραφαν και την εισαγωγή κάθε τόμου. Στους μεταφραστές περιλαμβάνονταν οι Σταύρος Αντωνίου, Γιώργος Βαμβαλής, Νίκος Γεωργίου, Γιώργος Καραβασίλης, Βαγγέλης Κάσσος, Φώντας Κονδύλης, Γιώργος Κώνστας, Γιώργος Ντούμας, Μάκης Πανώριος, Βασιλική Πολίτη, Σταυρούλα Σεϊτανίδου, Άρης Σφακιανάκης, Ντίνα Σώτηρα, Σώτη Τριανταφύλλου, Ρένα Χατχούτ κ.ά.


Οι τίτλοι των τόμων ήταν:
 1. Ο νεκρός
 2. Παράξενοι έρωτες
 3. Η μουσική
 4. Το τέρας
 5. Η τρέλα
 6. Όνειρο - εφιάλτης
 7. Φαντασίωση - παραίσθηση
 8. Αλλόκοτα ζώα

Τα διηγήματα Ελλήνων συγγραφέων που συμπεριελήφθησαν στις ανθολογίες ήταν: (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: α2525 (ανθολογία διηγήματος)

Η α2525 με υπότιτλο «Ιστορίες από την Αθήνα του μέλλοντος» είναι ανθολογία διηγήματος επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκε από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ).

Τα διηγήματα της ανθολογίας γράφτηκαν κατόπιν προτροπής της Λίνας Θεοδώρου. Όπως εξηγεί η Θεοδώρου στο εισαγωγικό σημείωμα, η ανθολογία «απαρτίζεται από δεκατρία διηγήματα με θέμα το μέλλον της Αθήνας σε διάφορες χρονικές περιόδους της, τα οποία ζήτησα από έντεκα συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας με σκοπό να αποτελέσουν το πρωτογενές αφηγηματικό υλικό πάνω στο οποίο εξελίσσεται το καλλιτεχνικό μου πρότζεκτ 'α2525, Athens in SF' (...) Απαρχή έμπνευσης για το συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε το σκεπτικό της έκθεσης 'Tomorrows', σε επιμέλεια Δάφνης και Πάνου Δραγώνα (...) Η έκθεση και το έργο αποτελούν παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση».

Στο πλαίσιο του έργου α2525 της Θεοδώρου, προβαλλόταν βίντεο διάρκειας 23 λεπτών όπου οι συγγραφείς μιλούν για τα διηγήματά τους.

Την ανθολογία εικονογράφησε ο Γιάννης Σαββίδης. Το εξώφυλλο είναι της Λίνας Θεοδώρου.

Οι συγγραφείς και τα διηγήματα που περιλαμβάνονται στην ανθολογία είναι:

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του