Το wiki για την ελληνική επιστημονική φαντασία και τη λογοτεχνία του φανταστικού γενικότερα, είναι -ελπίζουμε- χρήσιμο σε όλους μας: Όσοι διαβάζουμε επιστημονική φαντασία, γράφουμε, ή ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτήν, θα βρούμε εδώ εγκυκλοπαιδικά λήμματα για κάθε πρόσωπο, έντυπο, ιστοσελίδα, λέσχη, γεγονός και γενικότερα κάθε τι που έχει σχέση με την ελληνική εφ. Σήμερα (Νοέμβριος 2016) έχει 170+ λήμματα και καθημερινά επεκτείνεται. Για να πετύχει όμως συντομότερα την επιθυμητή πληρότητα πρέπει να αποκτήσει συλλογικό χαρακτήρα: Κάντε registration και συμβάλετε γράφοντας νέα λήμματα ή βελτιώνοντας αυτά που ήδη υπάρχουν! (απαραίτητη επισήμανση: πριν αποφασίσετε να πάρετε μέρος, διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής και χρήσης καθώς και τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις).

Λήμμα της εβδομάδας: Ελληνική βιβλιογραφία φανταστικού 2016

Το 2016 εκδόθηκαν στα ελληνικά τα ακόλουθα βιβλία & περιοδικά λογοτεχνίας του φανταστικού:

βιβλία - πρωτότυπο στα ελληνικά στοιχεία έκδοσης
Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη, Πνεύματα, μια ιστορία της πικρής στροφής?, μυθιστόρημα, εκδ. mamaya, σελ. 336, διαστ. 21,0Χ14,0 εκ., ISBN 978-618-5224-03-5, τιμή 12.90€
Φαντασία, πρώτο μυθιστόρημα της Δεσποτάκη. Έχει επίσης δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων Από το γυαλί
Ανδρέας Μιχαηλίδης, Το αμόνι που τραγουδά, μυθιστόρημα. Εκδ. mamaya, σελ. 192, διαστ. 21x14εκ., ISBN 978-618-5224-04-2, τιμή 9.90€
Φαντασία, πρώτο μυθιστόρημα του μεταφραστή Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Γιώργος Λαγκώνας?, Των υδάτων του ουρανού, τρόμος, εκδ. Όστρια, σελ. 258, διαστ. 21x14εκ., ISBN 978-960-604-091-8, τιμή 13€
Μυθιστόρημα, πρώτο του συγγραφέα που έχει εκδώσει επίσης τη συλλογή διηγημάτων Μεσονυκτικό
Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ο εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ, #1: Η αγάπη σου μου Fhtagn, νουβέλα, εκδ. Nightread/Ars Nocturna. σελ.78, διαστ. 21Χ14 εκ., ISBN ΧΧΧΧ, τιμή 4,45€
Νουβέλα (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Λήμμα προηγούμενης εβδομάδας: Θανάσης Αλυσανδράτος

Ο Θανάσης Αλυσανδράτος. Φωτ. Ν.Α., 2016
Ο Θανάσης Αλυσανδράτος. Φωτ. Ν.Α., 2016

Ο Θανάσης Αλυσανδράτος είναι ο ιδρυτής και επί τριάντα έτη ιδιοκτήτης των εκδόσεων Μέδουσα - Σέλας, που έχουν στο ενεργητικό τους ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.

Ο Αλυσανδράτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1952. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, όπου η οικογένειά του μετακόμισε το 1967. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και ξεκίνησε το 1977 να ασχολείται επαγγελματικά με το βιβλίο, ως εισαγωγέας ξενόγλωσσων τίτλων.

Φίλος ο ίδιος της επιστημονικής φαντασίας (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Εκδόσεις Απόπειρα

Ο Σαράντης Κορωνάκος στην έδρα των εκδόσεων Απόπειρα
Ο Σαράντης Κορωνάκος στην έδρα των εκδόσεων Απόπειρα

Οι εκδόσεις Απόπειρα ιδρύθηκαν το 1980 από τον Σαράντη Κορωνάκο και τον Λεωνίδα Καραγκούνη.

Το 1991-1994 εξέδωσαν τη σειρά «Τροχιές στην επιστημονική φαντασία» σε επιμέλεια και μετάφραση Γιάννη Ανδρέου. Στη σειρά, στην οποία παρουσιάζονταν νουβέλες και διηγήματα γνωστών συγγραφέων, κυκλοφόρησαν συνολικά οι ακόλουθοι οχτώ τίτλοι.

 1. Φίλιπ Κ. Ντικ, Όχι από το εξώφυλλό του, έξι διηγήματα. Εισαγωγή, επιμέλεια, σημειώσεις Γιώργου Γούλα, εξώφυλλο Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, σελ. 117, 1991. Το βιβλίο ανατυπώθηκε το 1992.
 2. Χάρλαν Έλισον, Δεν έχω στόμα και πρέπει να ουρλιάξω, νουβέλα, Σελ. 83, 1991
 3. Ρόμπερτ Σέκλεϊ, Προσκύνημα στη Γη, σελ. 93, 1991
 4. Μάικλ Μούρκοκ, Ιδέ ο Άνθρωπος, σελ. 84, μετ. 1992
 5. Κορντγουέινερ Σμιθ (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Ανθίππη Φιαμού

Η Ανθίππη Φιαμού
Η Ανθίππη Φιαμού

Η Ανθίππη Φιαμού είναι συγγραφέας και μεταφράστρια έργων επιστημονικής φαντασίας.

Γεννήθηκε στη Χίο το 1966. Έχει μικρασιατική καταγωγή από την πλευρά του παππού της. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας. Ζει στη Χίο όπου διδάσκει σε δημοτικό σχολείο. Δημοσίευσε τα πρώτα της διηγήματα στην εφημερίδα του μορφωτικού συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Ο Φάρος. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πολλά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας σε περιοδικά του χώρου καθώς και πέντε μυθιστορήματα.

Για το μυθιστόρημά της Λαμπρά Φεγγάρια στον ποταμό της λησμονιάς τιμήθηκε με το βραβείο Ικαρομένιππος καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (1996).

Η Φιαμού υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) από την οποία όμως έχει αποχωρήσει.

Εργογραφία

Διηγήματα

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Σειρά εφ τσέπης Άγκυρας

Δύο εξώφυλλα από βιβλία της σειράς
Δύο εξώφυλλα από βιβλία της σειράς

Η σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων «Άγκυρα» (ή «Αγκύρας» όπως αναγραφόταν συνήθως στα στοιχεία έκδοσης) κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας '70, περιλαμβάνοντας οχτώ τουλάχιστον βιβλία. Ήταν μέρος της ευρύτερης σειράς τσέπης του εκδοτικού οίκου, που περιελάμβανε επίσης ξένη κλασική λογοτεχνία (Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουεϊ, Τρουαγιά, Στάινμπεκ κ.ά.) και αστυνομική λογοτεχνία (Ουάλας, Σιμενόν, Χάμετ, Κρίστι κ.ά.)

Όλα τα βιβλία τσέπης Άγκυρας πωλούνταν στα περίπτερα 14 δραχμές με ένα νέο τίτλο κάθε Πέμπτη.

Η σειρά επιστημονικής φαντασίας περιλάμβανε τους παρακάτω τίτλους (σε παρένθεση η αρίθμηση στη ράχη του βιβλίου):
 • (14) Χέρμπερτ Ουέλς, Ο αόρατος άνθρωπος
 • (17) Χέρμπερτ Ουέλς, Οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη
 • (18) Άλεξ Μανθ, Άνθρωποι και Ζώα
 • (21) Χέρμπερτ Ουέλς, Η μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο
 • (34) Τζ. Ρόνυ, Ο πόλεμος της φωτιάς
 • (35) Τζ. Ρόνυ, Ο Γιος της Γης
 • (54) Ζακ Σπιτζ, Δραπέτες του 4000 μΧ, μετάφραση Γ. Τσουκαλά, επιμ. Κώστα Ι. Τσαούση, εξώφυλλο Κούλη Ε. Ζαχαριάδη, Ιούνιος 1971, σελ. 162
 • (61) Ζακ Σπιτζ, Κραυγές από το μέλλον, μετάφραση Λιλίκας Τσουκαλάς, επιμ. Αθηνιώτισσας, εξώφυλλο Ν. Καστρινάκη, Ιούλιος 1971, σελ. 113

Ιδιοκτήτης των εκδόσεων ήταν (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Περιοδικό Υπεράνθρωπος (Σέρινταν)

Το εξώφυλλο του τελευταίου, 24ου τεύχους
Το εξώφυλλο του τελευταίου, 24ου τεύχους
Ο Υπεράνθρωπος με πρωταγωνιστή τον Τζόε Σέρινταν ήταν η τρίτη εβδομαδιαία περιοδική έκδοση του Στέλιου Ανεμοδουρά με αυτό τον τίτλο.

Υπόθεση
Ο Τζόε Σέρινταν δεν ήταν στην πραγματικότητα «υπεράνθρωπος» αλλά ένας πολύ ικανός ντετέκτιβ της Αστρικής Ασφάλειας, υπηρεσίας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και φροντίζει για την ασφάλεια της διαπλανητικής επικράτειας της Γης. Με το διαστημόπλοιό του, τον Πρωτέα, ταξιδεύει όπου τον καλεί το καθήκον αντιμετωπίζοντας εξωγήινους, ρομπότ ή γήινους «κακούργους». Σύντροφοί του η Νάνσυ (που είναι παράλληλα αρραβωνιαστικιά του), ο Μίκυ, ένα μικρό ελληνόπουλο που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά του και ο Λη Πο.

Στο τελευταίο τεύχος, η έκδοση κλείνει με ένα γάμο: Ο Χόβαρτ, προϊστάμενος του Σέρινταν στην υπηρεσία τον καλεί εκτάκτως στη Γη και στέλνει μια θωρακισμένη «κούρσα» να τον οδηγήσει στα κεντρικά γραφεία, όπου εκτυλίσσεται ο ακόλουθος διάλογος.
Quote:
-Γιατί έστειλες την θωρακισμένη κούρσα; τον ρώτησε περίεργος ο Σέρινταν.
-Ήθελα να φθάσετε σώοι και αβλαβείς ως εδώ, τους απάντησε.
-Υπάρχει κανένας κίνδυνος;
-Υπάρχει κίνδυνος για τη Νάνσυ, μίλησε αινιγματικά ο Χόβαρτ.
-Δηλαδή; έκανε ο Σέρινταν.
-Άκουσε Τζόε, άρχισε ο χοντρός αστυνομικός. Σας έπαιξα αυτό το παιχνιδάκι για να συγκεντρωθείτε στο γραφείο μου. Μου φαίνεται πώς το παραέρριξες στην περιπέτεια και η αρραβωνιαστικιά σου περιμένει μάταια να την παντρευτείς. Αυτή στη στιγμή λοιπόν, πάμε γραμμή για την εκκλησία. Εγώ θα γίνω ο κουμπάρος σου. Και αν φέρεις αντίρρησι, θα σε πάω δεμένο ως την εκκλησία.
Η Νάνσυ χαμογέλασε ευτυχισμένη.
-Μα, έκανε ο Σέρινταν, και η υπηρεσία μου;
Ο Χόβαρτ σηκώθηκε επίσημα από την καρέκλα του και έδειξε το μικρό Ελληνόπουλο.
-Να ποιος θα σε αντικαταστήσει! του είπε. Νομίζω πως σου μοιάζει σε όλα.
Ο Σέρινταν και η Νάνσυ αγκάλιασαν συγκινημένοι το μικρό τους φίλο ενώ ο Λη Πο, έδωσε ένα τέτοιο σάλτο από τη χαρά του που χτύπησε το κεφάλι του στο ταβάνι, κι έπεσε αναίσθητος πάνω στην κεφάλα του κατάπληκτου Χόβαρτ...


Δημιουργοί
Τις ιστορίες έγραψε ο Νίκος Μαράκης με το ψευδώνυμο Π. Πετρίτης, ο ίδιος που τέσσερα χρόνια πριν (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Σειρά εφ των εκδόσεων Σκίουρος -τέλη δεκ. '60

Η σειρά «τσέπης» επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Σκίουρος κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Περιλάμβανε την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου του Άρθουρ Κλαρκ 2001, Οδύσσεια του διαστήματος και μάλιστα το 1969, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στο πρωτότυπο. Από αναγγελία στις εσωτερικές σελίδες ίδιου βιβλίου φαίνεται ότι συνολικά στο πλαίσιο της σειράς κυκλοφόρησαν 5 έργα.

Οι εκδόσεις Σκίουρος είχαν την έδρα τους στην οδό Αισχύλου 13, στην Αθήνα. Γενική διευθύντρια ήταν η Νίτσα Ιωαννίδου και υπεύθυνη έκδοσης η Θεοδώρα Μπέσα. Η εκτύπωση γινόταν στο τυπογραφείο Ε. Ν. Τσαϊλάνη (Ζωοδόχου Πηγής 6) και η βιβλιοδεσία από την Κωνσταντίνα Σάνου (Σαπφούς 9). Στο κάτω μέρος της σελίδας με τα στοιχεία έκδοσης υπήρχε η επισήμανση «Made and printed in Greece» ενώ για τη μετάφραση σε δύο σημεία γινόταν αναφορά ότι ήταν «πλήρης και χωρίς συντομεύσεις». Από τις ίδιες εκδόσεις (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του


Παλιότερο λήμμα: Άγγελος Μαστοράκης

O Άγγελος Μαστοράκης στο 6ο Φεστιβάλ ΕΦ Ερμούπολης, 2012 (φωτ. Ν.Α.)
O Άγγελος Μαστοράκης στο 6ο Φεστιβάλ ΕΦ Ερμούπολης, 2012 (φωτ. Ν.Α.)

Ο Άγγελος Μαστοράκης (1951-2016) υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού 9 ενώ παλιότερα είχε εκδώσει το περιοδικό Nova (1978 και 1993-1994, σε δύο διακριτές περιόδους).

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Είχε υπηρετήσει πρόεδρος του ΔΣ της για τέσσερις θητείες και αντιπρόεδρος δύο ακόμα.

Από τον Ιούνιο του 2000 ως τον ίδιο μήνα του 2010 που το περιοδικό διέκοψε την κυκλοφορία του, ο Άγγελος Μαστοράκης υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης του ένθετου 9 της Ελευθεροτυπίας. Σε κάθε τεύχος του περιοδικού (με λίγες εξαιρέσεις) συμπεριλαμβανόταν ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας από τη μοντέρνα διεθνή και ελληνική σκηνή. Έτσι το αναγνωστικό κοινό εξοικειώθηκε με συγγραφείς και τάσεις της σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας ενώ πολλοί νέοι έλληνες συγγραφείς είχαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αναδείξουν τη δουλειά τους σε ένα μέσο ευρείας κυκλοφορίας. Συνολικά ο Μαστοράκης έκανε αποδεκτά και δημοσίευσε 123 διηγήματα 38 ελλήνων συγγραφέων. Το περιοδικό δημοσίευε επίσης συχνά κόμικς επιστημονικής φαντασίας, κυρίως γνωστών ξένων δημιουργών αλλά και πολλών ελλήνων, μικρότερης συνήθως έκτασης.

Ο Μαστοράκης είχε εξηγήσει μιλώντας στην εφημερίδα Πυξίδα, ότι ο διακριτικός προσανατολισμός του περιοδικού προς την επιστημονική φαντασία οφειλόταν στην «προσωπική του τρέλα»: «Επειδή αγαπώ την Επιστημονική Φαντασία έχω πάντοτε ένα 16σέλιδο στη μέση του 9 (...) ένα άλμπουμ το οποίο ολοκληρώνεται σε 3 ή 4 συνέχειες. Εκεί θα παρατήρησες ότι οι περισσότερες ιστορίες είναι επιστημονικής φαντασίας. Αυτή είναι η προσωπική μου τρέλα. Αν το έκανε κάποιος άλλος, που θα του άρεσε πάρα πολύ το αστυνομικό, ίσως να είχε αποφασίσει ότι στο κέντρο θα έβαζε αστυνομικές ιστορίες, που μπορεί να βρεις εξίσου πάρα πολύ καλές».

Για την επιστημονική φαντασία συμπλήρωνε (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Βραβείο Graham W. Still

Το αναμνηστικό δίπλωμα που συνόδευε το βραβείο
Το αναμνηστικό δίπλωμα που συνόδευε το βραβείο

To «Βραβείο Graham W. Still» ήταν λογοτεχνική διάκριση που απονεμήθηκε σε ελληνικά έργα (μυθιστορήματα και διηγήματα) επιστημονικής φαντασίας την περίοδο 2000-2003. Θεσμοθετήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το συγγραφέα Graham W. Still (ψευδώνυμο του Γιώργου Παπαδόπουλου).

Η ανακοίνωση για τη θεσμοθέτηση του βραβείου έγινε από τον ίδιο το συγγραφέα στα εγκαίνια της έκθεσης του αρχείου Νίκου Θεοδώρου (31 Οκτωβρίου 1998, Ιωάννινα). O Γ. Παπαδόπουλος έθεσε και χρηματικό έπαθλο για το νικητή ή τους νικητές, ύψους 500,000 δρχ.

Αρχικά ο Παπαδόπουλος περιόρισε την καταγωγή των διαγωνιζόμενων συγγραφέων στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. Σε μια συνέντευξή του στον Νίκο Θεοδώρου εξήγησε τη φύση του περιορισμού αυτού: «Ένα από τα μεγάλα μου μειονεκτήματα, και έχω πολλά, είναι να τα λέω έξω από τα δόντια. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση που το κεφάλι-εγκέφαλος είναι πάντα ψηλά, στο βορρά, και η κοιλιά στο νότο. Δεν ξέρω γεωγραφικά γιατί ισχύει το ίδιο στη Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα. Δεν πρόσεξες πως στο Βορρά δημιουργούν και στον νότο επωφελούνται; Η φύση όμως είναι σοφή, φρόντισε αυτοί που παράγουν να είναι μεγαλόθυμοι και να επιτρέπουν την παρασιτική συμβίωσή τους με το μαλθακό και 'καταφερτζίδικό' τους υπόγαστρο. Ομολογώ πως αυτά που γράφω δεν είναι απόλυτα, αλλά πλησιάζουν περισσότερο με την πραγματικότητα. Αν σκεφθεί κανείς πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που κατοικούσαν στο βορρά αναγκάστηκαν στη μετανάστευση και πόσες χιλιάδες πνευματικοί άνθρωποι του ελληνικού βορρά 'επανδρώνουν' το πνευματικό δυναμικό Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας τότε θα με δικαιώσει (...) Μια, λοιπόν, και η πνευματική φωλιά της πατρίδος μας είναι το βορινό της κομμάτι σκέφτηκα να μην ταράξω τα ήρεμα, αυτάρεσκα και νωχελικά λογοτεχνικά 'γιατάκια' (...) Προτείνω ο αντίλογος σ' αυτό το... 'κατηγορώ' ν' ανάψει, κι αν με σοβαρά επιχειρήματα φανεί πως έχω άδικο τότε σας δίνω το λόγο της τιμής μου πως το Βραβείο θα συμπεριλάβει όλη την επικράτεια».

Ήδη όμως από την πρώτη απονομή, οι κανόνες τροποποιήθηκαν ώστε το βραβείο να απευθύνεται σε συγγραφείς από όλη την Ελλάδα.

Τα πρώτα βραβεία Graham W. Still δόθηκαν το 2000 στους: Θανάση Βέμπο για το μυθιστόρημα Επέτειος (εκδόσεις Λιβάνη/ σειρά Κλειδί), Βάσω Χρήστου για το αδημοσίευτο μυθιστόρημα Ο φύλακας των ασπίδων και Βασίλη Κυριλλίδη για το διήγημα «Η δεύτερη ευχή».

Το 2001 δόθηκε μόνο βραβείο διηγήματος στον Δημήτρη Δελαρούδη για την ιστορία του «Ο Ιός της Βαβέλ». Η απονομή έγινε στη διάρκεια του πρώτου διεθνούς συνεδρίου εφ στη Θεσσαλονίκη.

Την τρίτη χρονιά το βραβείο διηγήματος κέρδισε η Βάσω Χρήστου για την «Χρονοσχισμή», το δεύτερο ο Ηλίας Μπενής για το «Κονσέρτο σε Ρε Ελάσσονα» και το τρίτο (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του