Το wiki για την ελληνική επιστημονική φαντασία και τη λογοτεχνία του φανταστικού γενικότερα, είναι -ελπίζουμε- χρήσιμο σε όλους μας: Όσοι διαβάζουμε επιστημονική φαντασία, γράφουμε, ή ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτήν, θα βρούμε εδώ εγκυκλοπαιδικά λήμματα για κάθε πρόσωπο, έντυπο, ιστοσελίδα, λέσχη, γεγονός και γενικότερα κάθε τι που έχει σχέση με την ελληνική εφ. Σήμερα (Νοέμβριος 2016) έχει 170+ λήμματα και καθημερινά επεκτείνεται. Για να πετύχει όμως συντομότερα την επιθυμητή πληρότητα πρέπει να αποκτήσει συλλογικό χαρακτήρα: Κάντε registration και συμβάλετε γράφοντας νέα λήμματα ή βελτιώνοντας αυτά που ήδη υπάρχουν! (απαραίτητη επισήμανση: πριν αποφασίσετε να πάρετε μέρος, διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής και χρήσης καθώς και τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις).

Λήμμα της εβδομάδας: Φανζίν Ανδρομέδα

Το εξώφυλλο των δύο πρώτων τευχών του fanzine
Το εξώφυλλο των δύο πρώτων τευχών του fanzine

Η «Ανδρομέδα» ήταν φανζίν επιστημονικής φαντασίας που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο 1990 από τον Χρήστο Λάζο.

Το 1977 ο Χρήστος Λάζος είχε εκδώσει το περιοδικό «Ανδρομέδα» η κυκλοφορία του οποίου είχε διακοπεί με το πρώτο κιόλας τεύχος. Δεκατρία χρόνια μετά επανήλθε με το ομώνυμο -φωτοτυπημένο- φανζίν, γράφοντας στο σημείωμα του εκδότη: «Φίλοι αναγνώστες, η απουσία ενός περιοδικού με ύλη καθαρά επιστημονικής φαντασίας και φαντασίας γενικά είναι έντονα αισθητή, και το κενό αυτό σκοπεύει να καλύψει η (μικρή) Ανδρομέδα, ένα διμηνιαίο περιοδικό φανταστικής λογοτεχνίας. Και αναφέρω τη λέξη 'μικρή', επειδή η μεγάλη Ανδρομέδα είχε κυκλοφορήσει το 1978 σε ένα και μοναδικό τεύχος χωρίς να συνεχίσει (...) Μετά από τόσα χρόνια πιστεύω ότι μπορεί να ξαναγίνει μια νέα απόπειρα για την κυκλοφορία της, ειδικά μετά τη λήξη (;) της κυκλοφορίας του Απαγορευμένου Πλανήτη (...) Η νέα Ανδρομέδα ξεκινά και αυτή σαν περιοδικό φαν, δηλ. με μορφή μη εμπορική, εκτύπωση, διανομή κλπ. ενώ σκοπός της είναι να φτάσει να γίνει ένα πλατύ περιοδικό της εφ αν το επιτρέψουν οι αντικειμενικές συνθήκες».

Το πρώτο τεύχος του φανζίν είχε 30 σελίδες μεγάλου μεγέθους ενώ τα μεταγενέστερα τεύχη είχαν ως και 40 σελίδες. Η ύλη του κατά κύριο λόγο περιστρέφονταν γύρω από την ελληνική επιστημονική φαντασία. Κάθε τεύχος είχε τρία συνήθως πρωτότυπα διηγήματα ενώ γίνονταν κριτικές αναφορές σε νέες ή παλιότερες εκδόσεις ελλήνων συγγραφέων.

Τακτική ήταν η στήλη «Η ελληνική λογοτεχνία της εφ σήμερα» με σύντομη παρουσίαση ενός νέου κάθε φορά βιβλίου ελληνικής επιστημονικής φαντασίας. Στα έξι πρώτα τεύχη της Ανδρομέδας η στήλη παρουσίασε:

 • Δημήτρης Λιμπερόπουλος, Ο κατακλυσμός, εκδ. Βασδέκη
 • Γιάννης Μπαρτζής, UFO στα Διγγελιώτικα, εκδ. Καστανιώτη
 • Κίρα Σίνου, Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας
 • Αριστείδης Κάντας, Στο περιθώριο της πόλης
 • Διάφοροι, Διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, εκδ. ΓΓ Νέας Γενιάς
 • Αρίων, Ετοπία

Στη διαδρομή της, η Ανδρομέδα δημοσίευσε τα ακόλουθα διηγήματα ελλήνων συγγραφέων.
 • Μιχάλη Παπανατσίδη, Ανθρώπινη αναγκαιότης, τ. 1
 • Χρήστου Λάζου, Πάσο, τ. 2
 • Δημήτρη Περετζή, Το ταξίδι (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Λήμμα προηγούμενης εβδομάδας: Διονύσης Καλαμβρέζος

Ο Διονύσης Καλαμβρέζος, φωτ. Ν.Α., 2016
Ο Διονύσης Καλαμβρέζος, φωτ. Ν.Α., 2016

Ο Διονύσης Καλαμβρέζος είναι συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας.

Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διεθνές δίκαιο και σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία στα Πανεπιστήμια Λονδίνου (LSE) και Παρισιού (PARIS-II). Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τον ελληνισμό της Ρωσίας/ΕΣΣΔ μετά το 1991.

Εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1990. Με την ιδιότητα αυτή έχει υπηρετήσει σε διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στη Μόσχα, στο Πεκίνο, στη Νέα Υόρκη και στην ΕΕ.

Εργογραφία

Συλλογές διηγημάτων
 • Ο πολλαπλός κόσμος, σελ. 208, εκδ. Αίολος, 2006,
 • Ιστορίες ερημιτών, ναυαγών (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Ελληνική βιβλιογραφία φανταστικού 2016

Το 2016 εκδόθηκαν στα ελληνικά τα ακόλουθα βιβλία & περιοδικά λογοτεχνίας του φανταστικού:

βιβλία - πρωτότυπο στα ελληνικά στοιχεία έκδοσης
Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη, Πνεύματα, μια ιστορία της πικρής στροφής?, μυθιστόρημα, εκδ. mamaya, σελ. 336, διαστ. 21,0Χ14,0 εκ., ISBN 978-618-5224-03-5, τιμή 12.90€
Φαντασία, πρώτο μυθιστόρημα της Δεσποτάκη. Έχει επίσης δημοσιεύσει τη συλλογή διηγημάτων Από το γυαλί
Ανδρέας Μιχαηλίδης, Το αμόνι που τραγουδά, μυθιστόρημα. Εκδ. mamaya, σελ. 192, διαστ. 21x14εκ., ISBN 978-618-5224-04-2, τιμή 9.90€
Φαντασία, πρώτο μυθιστόρημα του μεταφραστή Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Γιώργος Λαγκώνας?, Των υδάτων του ουρανού, τρόμος, εκδ. Όστρια, σελ. 258, διαστ. 21x14εκ., ISBN 978-960-604-091-8, τιμή 13€
Μυθιστόρημα, πρώτο του συγγραφέα που έχει εκδώσει επίσης τη συλλογή διηγημάτων Μεσονυκτικό
Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ο εθισμός του Κριστιάν Αμπρόζ, #1: Η αγάπη σου μου Fhtagn, νουβέλα, εκδ. Nightread/Ars Nocturna. σελ.78, διαστ. 21Χ14 εκ., ISBN ΧΧΧΧ, τιμή 4,45€
Νουβέλα (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Θανάσης Αλυσανδράτος

Ο Θανάσης Αλυσανδράτος. Φωτ. Ν.Α., 2016
Ο Θανάσης Αλυσανδράτος. Φωτ. Ν.Α., 2016

Ο Θανάσης Αλυσανδράτος είναι ο ιδρυτής και επί τριάντα έτη ιδιοκτήτης των εκδόσεων Μέδουσα - Σέλας, που έχουν στο ενεργητικό τους ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων επιστημονικής φαντασίας.

Ο Αλυσανδράτος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1952. Τέλειωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα, όπου η οικογένειά του μετακόμισε το 1967. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και ξεκίνησε το 1977 να ασχολείται επαγγελματικά με το βιβλίο, ως εισαγωγέας ξενόγλωσσων τίτλων.

Φίλος ο ίδιος της επιστημονικής φαντασίας (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Εκδόσεις Απόπειρα

Ο Σαράντης Κορωνάκος στην έδρα των εκδόσεων Απόπειρα
Ο Σαράντης Κορωνάκος στην έδρα των εκδόσεων Απόπειρα

Οι εκδόσεις Απόπειρα ιδρύθηκαν το 1980 από τον Σαράντη Κορωνάκο και τον Λεωνίδα Καραγκούνη.

Το 1991-1994 εξέδωσαν τη σειρά «Τροχιές στην επιστημονική φαντασία» σε επιμέλεια και μετάφραση Γιάννη Ανδρέου. Στη σειρά, στην οποία παρουσιάζονταν νουβέλες και διηγήματα γνωστών συγγραφέων, κυκλοφόρησαν συνολικά οι ακόλουθοι οχτώ τίτλοι.

 1. Φίλιπ Κ. Ντικ, Όχι από το εξώφυλλό του, έξι διηγήματα. Εισαγωγή, επιμέλεια, σημειώσεις Γιώργου Γούλα, εξώφυλλο Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, σελ. 117, 1991. Το βιβλίο ανατυπώθηκε το 1992.
 2. Χάρλαν Έλισον, Δεν έχω στόμα και πρέπει να ουρλιάξω, νουβέλα, Σελ. 83, 1991
 3. Ρόμπερτ Σέκλεϊ, Προσκύνημα στη Γη, σελ. 93, 1991
 4. Μάικλ Μούρκοκ, Ιδέ ο Άνθρωπος, σελ. 84, μετ. 1992
 5. Κορντγουέινερ Σμιθ (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Ανθίππη Φιαμού

Η Ανθίππη Φιαμού
Η Ανθίππη Φιαμού

Η Ανθίππη Φιαμού είναι συγγραφέας και μεταφράστρια έργων επιστημονικής φαντασίας.

Γεννήθηκε στη Χίο το 1966. Έχει μικρασιατική καταγωγή από την πλευρά του παππού της. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας. Ζει στη Χίο όπου διδάσκει σε δημοτικό σχολείο. Δημοσίευσε τα πρώτα της διηγήματα στην εφημερίδα του μορφωτικού συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Ο Φάρος. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει πολλά διηγήματα επιστημονικής φαντασίας σε περιοδικά του χώρου καθώς και πέντε μυθιστορήματα.

Για το μυθιστόρημά της Λαμπρά Φεγγάρια στον ποταμό της λησμονιάς τιμήθηκε με το βραβείο Ικαρομένιππος καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (1996).

Η Φιαμού υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) από την οποία όμως έχει αποχωρήσει.

Εργογραφία

Διηγήματα

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Σειρά εφ τσέπης Άγκυρας

Δύο εξώφυλλα από βιβλία της σειράς
Δύο εξώφυλλα από βιβλία της σειράς

Η σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων «Άγκυρα» (ή «Αγκύρας» όπως αναγραφόταν συνήθως στα στοιχεία έκδοσης) κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας '70, περιλαμβάνοντας οχτώ τουλάχιστον βιβλία. Ήταν μέρος της ευρύτερης σειράς τσέπης του εκδοτικού οίκου, που περιελάμβανε επίσης ξένη κλασική λογοτεχνία (Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουεϊ, Τρουαγιά, Στάινμπεκ κ.ά.) και αστυνομική λογοτεχνία (Ουάλας, Σιμενόν, Χάμετ, Κρίστι κ.ά.)

Όλα τα βιβλία τσέπης Άγκυρας πωλούνταν στα περίπτερα 14 δραχμές με ένα νέο τίτλο κάθε Πέμπτη.

Η σειρά επιστημονικής φαντασίας περιλάμβανε τους παρακάτω τίτλους (σε παρένθεση η αρίθμηση στη ράχη του βιβλίου):
 • (14) Χέρμπερτ Ουέλς, Ο αόρατος άνθρωπος
 • (17) Χέρμπερτ Ουέλς, Οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη
 • (18) Άλεξ Μανθ, Άνθρωποι και Ζώα
 • (21) Χέρμπερτ Ουέλς, Η μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο
 • (34) Τζ. Ρόνυ, Ο πόλεμος της φωτιάς
 • (35) Τζ. Ρόνυ, Ο Γιος της Γης
 • (54) Ζακ Σπιτζ, Δραπέτες του 4000 μΧ, μετάφραση Γ. Τσουκαλά, επιμ. Κώστα Ι. Τσαούση, εξώφυλλο Κούλη Ε. Ζαχαριάδη, Ιούνιος 1971, σελ. 162
 • (61) Ζακ Σπιτζ, Κραυγές από το μέλλον, μετάφραση Λιλίκας Τσουκαλάς, επιμ. Αθηνιώτισσας, εξώφυλλο Ν. Καστρινάκη, Ιούλιος 1971, σελ. 113

Ιδιοκτήτης των εκδόσεων ήταν (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Περιοδικό Υπεράνθρωπος (Σέρινταν)

Το εξώφυλλο του τελευταίου, 24ου τεύχους
Το εξώφυλλο του τελευταίου, 24ου τεύχους
Ο Υπεράνθρωπος με πρωταγωνιστή τον Τζόε Σέρινταν ήταν η τρίτη εβδομαδιαία περιοδική έκδοση του Στέλιου Ανεμοδουρά με αυτό τον τίτλο.

Υπόθεση
Ο Τζόε Σέρινταν δεν ήταν στην πραγματικότητα «υπεράνθρωπος» αλλά ένας πολύ ικανός ντετέκτιβ της Αστρικής Ασφάλειας, υπηρεσίας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και φροντίζει για την ασφάλεια της διαπλανητικής επικράτειας της Γης. Με το διαστημόπλοιό του, τον Πρωτέα, ταξιδεύει όπου τον καλεί το καθήκον αντιμετωπίζοντας εξωγήινους, ρομπότ ή γήινους «κακούργους». Σύντροφοί του η Νάνσυ (που είναι παράλληλα αρραβωνιαστικιά του), ο Μίκυ, ένα μικρό ελληνόπουλο που θέλει να ακολουθήσει τα βήματά του και ο Λη Πο.

Στο τελευταίο τεύχος, η έκδοση κλείνει με ένα γάμο: Ο Χόβαρτ, προϊστάμενος του Σέρινταν στην υπηρεσία τον καλεί εκτάκτως στη Γη και στέλνει μια θωρακισμένη «κούρσα» να τον οδηγήσει στα κεντρικά γραφεία, όπου εκτυλίσσεται ο ακόλουθος διάλογος.
Quote:
-Γιατί έστειλες την θωρακισμένη κούρσα; τον ρώτησε περίεργος ο Σέρινταν.
-Ήθελα να φθάσετε σώοι και αβλαβείς ως εδώ, τους απάντησε.
-Υπάρχει κανένας κίνδυνος;
-Υπάρχει κίνδυνος για τη Νάνσυ, μίλησε αινιγματικά ο Χόβαρτ.
-Δηλαδή; έκανε ο Σέρινταν.
-Άκουσε Τζόε, άρχισε ο χοντρός αστυνομικός. Σας έπαιξα αυτό το παιχνιδάκι για να συγκεντρωθείτε στο γραφείο μου. Μου φαίνεται πώς το παραέρριξες στην περιπέτεια και η αρραβωνιαστικιά σου περιμένει μάταια να την παντρευτείς. Αυτή στη στιγμή λοιπόν, πάμε γραμμή για την εκκλησία. Εγώ θα γίνω ο κουμπάρος σου. Και αν φέρεις αντίρρησι, θα σε πάω δεμένο ως την εκκλησία.
Η Νάνσυ χαμογέλασε ευτυχισμένη.
-Μα, έκανε ο Σέρινταν, και η υπηρεσία μου;
Ο Χόβαρτ σηκώθηκε επίσημα από την καρέκλα του και έδειξε το μικρό Ελληνόπουλο.
-Να ποιος θα σε αντικαταστήσει! του είπε. Νομίζω πως σου μοιάζει σε όλα.
Ο Σέρινταν και η Νάνσυ αγκάλιασαν συγκινημένοι το μικρό τους φίλο ενώ ο Λη Πο, έδωσε ένα τέτοιο σάλτο από τη χαρά του που χτύπησε το κεφάλι του στο ταβάνι, κι έπεσε αναίσθητος πάνω στην κεφάλα του κατάπληκτου Χόβαρτ...


Δημιουργοί
Τις ιστορίες έγραψε ο Νίκος Μαράκης με το ψευδώνυμο Π. Πετρίτης, ο ίδιος που τέσσερα χρόνια πριν (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα: Σειρά εφ των εκδόσεων Σκίουρος -τέλη δεκ. '60

Η σειρά «τσέπης» επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Σκίουρος κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Περιλάμβανε την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου του Άρθουρ Κλαρκ 2001, Οδύσσεια του διαστήματος και μάλιστα το 1969, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του στο πρωτότυπο. Από αναγγελία στις εσωτερικές σελίδες ίδιου βιβλίου φαίνεται ότι συνολικά στο πλαίσιο της σειράς κυκλοφόρησαν 5 έργα.

Οι εκδόσεις Σκίουρος είχαν την έδρα τους στην οδό Αισχύλου 13, στην Αθήνα. Γενική διευθύντρια ήταν η Νίτσα Ιωαννίδου και υπεύθυνη έκδοσης η Θεοδώρα Μπέσα. Η εκτύπωση γινόταν στο τυπογραφείο Ε. Ν. Τσαϊλάνη (Ζωοδόχου Πηγής 6) και η βιβλιοδεσία από την Κωνσταντίνα Σάνου (Σαπφούς 9). Στο κάτω μέρος της σελίδας με τα στοιχεία έκδοσης υπήρχε η επισήμανση «Made and printed in Greece» ενώ για τη μετάφραση σε δύο σημεία γινόταν αναφορά ότι ήταν «πλήρης και χωρίς συντομεύσεις». Από τις ίδιες εκδόσεις (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του