Typing In Our Wiki.jpg

1. Τι πρέπει να κάνω για να γράψω ή να διορθώσω ένα λήμμα στο wiki;
Ως απλός επισκέπτης του wiki δεν μπορείτε να προσθέσετε ή να τροποποιήσετε λήμματα. Για να έχετε αυτή τη δυνατότητα, πρέπει πρώτα να εγγραφείτε, ή όπως λέγεται στη γλώσσα του internet, να κάνετε registration. Οδηγίες για την εγγραφή σας θα βρείτε εδώ.

2. Γιατί ζητάτε να κάνω εγγραφή ενώ πχ. στη wikipedia η συμμετοχή είναι ελεύθερη;
Και στο δικό μας wiki η συμμετοχή είναι ελεύθερη και εθελοντική. Αποδείχτηκε όμως ότι όταν επιτρέπουμε στον λεγόμενο «ανώνυμο χρήστη» να τροποποιεί τα λήμματα, δεχόμαστε ποταμό από πλαστές δημοσιεύσεις - spam (το λιγότερο 20-25 την ημέρα, τις οποία μετά πρέπει να διαγράψουμε δαπανώντας χρόνο). Δεν ξέρουμε πώς αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα η wikipedia, ίσως με τους χιλιάδες εθελοντές της, ίσως με προηγμένα συστήματα ελέγχου. Εμείς καταφύγαμε στο υποχρεωτικό registration αν και θα θέλαμε να το αποφύγουμε. Ίσως στο μέλλον.

3. Ποια λήμματα μπορώ να δημιουργήσω;
Σε πρώτη φάση, το wiki περιοριζόταν σε λήμματα ελληνικής επιστημονικής φαντασίας. Στόχος όμως ήταν να «ανοιχτεί» πολύ γρήγορα σε όλο το φάσμα του ελληνικού φανταστικού και πράγματι, σταδιακά, από τον Οκτώβριο 2014 αυτό γίνεται. Συνεπώς μπορείτε πλέον να δημιουργήσετε λήμματα για ανθρώπους της ελληνικής εφ ή φάνταζι -περιλαμβανομένης της λογοτεχνίας τρόμου. Θέση στο wiki μας έχουν όλοι: Συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές κλπ. που έχουν μια ελάχιστη συνεισφορά (πχ. οι συγγραφείς πρέπει να έχουν δύο τουλάχιστον δημοσιευμένα διηγήματα σε περιοδικό ή ανθολογία που τα κάνει αποδεκτά κατόπιν αξιολόγησης, οι μεταφραστές να έχουν μια πυκνή και μακρά σχέση με τη λογοτεχνία του φαντασικού κλπ). Περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό εδώ.

4. Τι πρέπει να περιέχει ένα λήμμα;
Το wiki μας είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Τα λήμματά του δεν είναι άρθρα γνώμης ή κριτικής: Περιέχουν ιστορικά και πραγματικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα (αν πρόκειται για πρόσωπο) έτος και τόπο γέννησης, σπουδές, εργογραφία, αποσπάσματα από συνεντεύξεις ή άρθρα (που δίνουν στον αναγνώστη μια σφαιρικότερη εικόνα του προσώπου), συμμετοχές σε επίσημα φεστιβάλ και συνέδρια και άλλα συναφή. Αν πρόκειται για έκδοση (πχ. για ένα βιβλίο ή περιοδικό) κατ' αναλογία το λήμμα θα περιέχει τους δημιουργούς και συντελεστές του, έτος κυκλοφορίας, μορφή, περιεχόμενα κλπ. Κάθε λήμμα περιέχει επίσης τουλάχιστον μια κατατοπιστική φωτογραφία του θέματός του.

5. Υπάρχουν κανόνες στη μορφή των λημμάτων, που πρέπει να λάβω υπόψη πριν ξεκινήσω ένα καινούργιο;
Είναι αυτονόητο ότι τα λήμματα του wiki πρέπει να έχουν ομοιομορφία ως προς την εμφάνιση και το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, οι τίτλοι διηγημάτων μπαίνουν σε εισαγωγικά, οι τίτλοι βιβλίων και τα ονόματα περιοδικών παρατίθενται με πλάγια γραφή ενώ η έντονη γραφή (bold) αποφεύγεται και χρησιμοποιείται μόνο στους μεσότιτλους. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες ακόμα: Σύντομα θα αναρτηθεί ένα αναλυτικό άρθρο για το ζήτημα -για την ώρα ρίξτε μια ματιά σε λήμματα παρόμοια με αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε και θα πάρετε μια εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, δουλέψτε άφοβα, οι άλλοι χρήστες θα διορθώσουν εύκολα κάθε μορφολογικό σφάλμα που μπορεί να κάνετε.

6. Ποιος έχει την τελική ευθύνη για το λήμμα, αν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους συντάκτες;
Όπως αναφέρεται ρητώς στους κανόνες συμμετοχής και χρήσης, τον τελικό λόγο τον έχουν οι υπεύθυνοι του wiki (administrator και editors, με αυτή τη σειρά). Το wiki είναι μια εθελοντική εργασία που γίνεται σε πνεύμα καλής θέλησης, με στόχο να αποτελέσει εργαλείο για τους φίλους του φανταστικού στην Ελλάδα. Διαφωνίες όμως μπορεί να υπάρξουν -και θα υπάρξουν. Αν δεν διευθετηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης, που οφείλει να γίνεται με όρους αλληλοσεβασμού και ευγένειας, τον τελικό λόγο τον έχουν οι υπεύθυνοι. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό και παρακαλούμε πολύ, αν δεν συμφωνείτε, μην εγγραφείτε και μην πάρετε μέρος στη διαμόρφωση των λημμάτων.

7. Για το Χ λόγο θέλω να διαγράψω τα στοιχεία που έχω προσθέσει και να αποχωρήσω από το wiki. Πώς θα το κάνω;
Ζητήστε μας με ένα μέιλ να σας διαγράψουμε ως χρήστη -κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται όμως να διαγράψουμε τα στοιχεία που έχετε προσθέσει, εκτός φυσικά και αν... ήταν λανθασμένα. Η όποια συνεισφορά σας σε ένα λήμμα αποτελεί διαρκές κτήμα της παγκόσμιας κοινότητας. Μετά τη δημοσίευση, δεν διαγράφεται και δεν αφαιρείται -άλλος ένας κανόνας με τον οποίο οφείλετε να συμφωνήσετε πριν συνεισφέρετε με οποιοδήποτε τρόπο στη διαμόρφωση των λημμάτων.

8. Είχα γράψει ένα λήμμα και το είδα να αναδημοσιεύεται αλλού! Αποτελεί αυτό κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας;
Όχι. Το wiki ακολουθεί τους κανόνες της ελεύθερης πρόσβασης και διαμοιρασμού της γνώσης. Όπως αναφέρεται στους κανόνες χρήσης, κάθε τρίτος μπορεί να διαμοιράζει τα λήμματα στο δίκτυο, παραπέμποντας στην πηγή τους. Να χρησιμοποιεί πλήρη λήμματα ή τμήματα αυτών στο πλαίσιο άλλων πνευματικών έργων, υπό τον όρο ότι και αυτά διέπονται από ανάλογο πλαίσιο ελεύθερης και ανοιχτής χρήσης και έχουν στόχο τη διάδοση της γνώσης. Συνεπώς για την ελεύθερη αναδημοσίευση οποιουδήποτε τμήματος ή πλήρους λήμματος αρκεί (α) μια απλή παραπομπή προς το wiki μας και (β) η αναδημοσίευσή τους να γίνεται με τους ίδιους «ανοιχτούς και ελεύθερους» όρους.

9. Είμαι συγγραφέας / εκδότης / μεταφραστής κλπ. και δεν συμφωνώ να έχετε λήμμα για μένα. Παρακαλώ να το διαγράψετε.
Αν όλα τα επιχειρήματά μας για την αναγκαιότητα του wiki, τις προθέσεις μας και τους στόχους του δεν επαρκούν, τότε θα σας στενοχωρήσουμε. Οι συντάκτες μιας εγκυκλοπαίδειας περιλαμβάνουν όλα τα λήμματα που κρίνουν ότι έχουν θέση σε αυτήν, χωρίς να είναι απαραίτητη η άδεια των αναφερόμενων. Δεν θα διαγράψουμε λοιπόν το λήμμα σας σε καμία περίπτωση. Αν όμως πιστεύετε ότι το περιεχόμενο του λήμματος σας συκοφαντεί, σας θίγει άδικα ή περιέχει στοιχεία αναληθή ή στοιχεία που σας βλάπτουν και σας δυσφημούν, παρακαλούμε στείλτε μας ένα mail εκθέτοντας τις απόψεις σας ώστε να μεριμνήσουμε άμεσα. Θέλουμε όλα τα λήμματα να είναι ακριβή και -φυσικά- μη συκοφαντικά, αλλά όπως καταλαβαίνετε είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγχουμε κάθε λεπτό τη συνεισφορά των χρηστών. Παρομοίως, αν είστε κάτοχος δικαιωμάτων και διαπιστώσετε ότι κάποιο λήμμα μέσω του περιεχομένου του τα παραβιάζει, παρακαλούμε ενημερώστε μας το ταχύτερο δυνατό.

10. Το... αντίθετο: Είμαι συγγραφέας / εκδότης / μεταφραστής και δεν βλέπω να έχετε λήμμα για μένα. Τι πρέπει να κάνω για να δημιουργηθεί;
Το πιο απλό: Εγγραφείτε στο wiki και δημιουργήστε το λήμμα μόνος σας. Όχι μόνο δεν σας αποτρέπουμε, τουναντίον σας παροτρύνουμε να φτιάξετε ένα λήμμα για σας και το έργο σας, καθώς γνωρίζετε μάλλον καλύτερα από μας τα ζητούμενα στοιχεία (πχ. το βιογραφικό και την εργογραφία σας). Λέγοντας αυτό, θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε διαβάσει τις απαντήσεις σε όλες τις προηγούμενες ερωτήσεις, γνωρίζετε λοιπόν ότι για τη δημιουργία ενός λήμματος υπάρχουν προϋποθέσεις και κανόνες, ενώ τον τελικό λόγο για το περιεχόμενο και τη μορφή του, αν προκύψει κάποια διχογνωμία, έχουν οι υπεύθυνοι του wiki. Εναλλακτικά, αν δεν είστε τόσο εξοικειωμένος με τη χρήση του editor και του web browser, στείλτε μας ένα μέιλ με τα απαραίτητα στοιχεία μαζί με μια καθαρή -σχετική- φωτογραφία και θα φτιάξουμε το λήμμα εμείς.

11. Είμαι συγγραφέας και θέλω να διαγράψετε από το λήμμα που με αφορά το Χ έργο μου, γιατί το έχω αποκηρύξει.
Όπως και στο σημείο 9 παραπάνω, δεν θα το πράξουμε. Αντιθέτως θα προσθέσουμε την πληροφορία που μόλις μας δώσατε, ότι δηλ. το έχετε αποκηρύξει! Γενικότερα η απάντησή μας σε κάθε παραπλήσιο αίτημα είναι η ίδια: Εκείνο που μετράει για τη σύνταξη ενός λήμματος είναι το πραγματικό στοιχείο / γεγονός και όχι η δική σας γνώμη (ή κάποιου τρίτου) για αυτό. Μην χάνετε λοιπόν χρόνο ζητώντας μας να προτάξουμε το Α ή το Β στο λήμμα σας («είμαι κυρίως συγγραφέας και όχι μεταφραστής»), να αποσιωπήσουμε το Γ ή το Δ («για αυτή τη μετάφραση δεν είμαι περήφανος», «η σχέση μου με αυτόν τον εκδότη δεν θέλω να αναφερθεί») -δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας.

12. Είμαι συγγραφέας, εκδότης, μεταφραστής κλπ. και θα ήθελα το λήμμα που με αφορά να είναι «αυτό που σας στέλνω, όπως το έχω ετοιμάσει ο ίδιος, χωρίς καμία αλλαγή».
Αν είχατε διαβάσει προσεκτικά όλες τις παραπάνω ερωτήσεις & απαντήσεις δεν θα μας ζητούσατε κάτι τέτοιο, αλλά τέλος πάντων, ιδού πώς έχει το πράγμα: Το wiki είναι συλλογικό, η ευθύνη για τη μορφή και το περιεχόμενο των λημμάτων ανήκει σε όλους τους χρήστες, με βάση τους κανόνες που έχουν τεθεί (και στους admin / editors εφόσον υπάρχει διαφωνία). Συνεπώς δεν μπορούμε να «κλειδώσουμε» το λήμμα που σας αφορά (γιατί ουσιαστικά αυτό ζητάτε) προκειμένου να έχει η μορφή που του δώσατε εσείς και κανείς να μην είναι σε θέση να το αλλάξει. Αν οι χρήστες θεωρούν ότι έχουν έγκυρους και αληθείς λόγους να τροποποιήσουν το λήμμα σας, προσθέτοντας, αφαιρώντας ή τροποποιώντας τμήματά του, έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Αν δεν συμφωνείτε με τον κανόνα, κανένα πρόβλημα: Αναρτήστε το λήμμα με την επιθυμητή από εσάς μορφή σε κάποιο άλλο wiki ή παρεμφερή ιστοσελίδα και κρατήστε το εκεί «κλειδωμένο».

13. Είμαι συγγραφέας, εκδότης, μεταφραστής κλπ. και θα ήθελα το λήμμα που με αφορά να περιέχει τις κάτωθι θετικές / να μην περιέχει τις κάτωθι αρνητικές αναφορές τρίτων στο όνομα ή τη δουλειά μου.
Κάποιος δεν καταλαβαίνει...