Loading...
 

Φαντασιογραφία

Το εξώφυλλο του βιβλίου
Το εξώφυλλο του βιβλίου
Η Φαντασιογραφία, με υπότιτλο «Βιβλιογραφία έργων αναφοράς επιστημονικής φαντασίας στην Ελλάδα 1971-2007» (Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις, 2008) είναι μελέτη του Σπύρου Α. Βρετού για τα έργα που αναφέρονται, παρουσιάζουν, καταγράφουν και μελετούν την ελληνική επιστημονική φαντασία.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες. Στην πρώτη ο συγγραφέας παραθέτει ένα συνοπτικό ιστορικό περίγραμμα της ελληνικής επιστημονικής φαντασίας, διακρίνοντας τις περιόδους ανάπτυξης και ύφεσης που έχει αυτή γνωρίσει. Εξηγεί γιατί οι ρίζες της ελληνικής εφ, αντίθετα από κοινούς ισχυρισμούς, δεν είναι σωστό να τοποθετούνται στα έργα του Λουκιανού και την αρχαιότητα -αντίθετα δέχεται ως πρώτο έργο της το μυθιστόρημα του Δημοσθένη Βουτυρά Από τη Γη στον Άρη.

Η δεύτερη και κύρια ενότητα του βιβλίου ξεκινά με τη διαπίστωση ότι όσον αφορά την ελληνική βιβλιογραφία της φανταστικού γενικότερα και της επιστημονικής φαντασίας ειδικότερα, παρουσιάζεται κενό στην «αναλυτική καταγραφή των έργων αναφοράς ελλήνων συγγραφέων (καθώς και των μεταφρασμένων στα ελληνικά). Το κεφάλαιο τούτο, στο οποίο καταχωρίζονται περί τα 270 θεωρητικά βιβλία και άλλες πηγές (καθώς και 70 ακόμα γενικότερου ενδιαφέροντος έργα), επιχειρεί να απαντήσει σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη».

Έτσι, ο Βρετός παραθέτει καταρχάς τις πέντε πηγές για την επιστημονική φαντασία στα ελληνικά (ως το 2008, που κυκλοφόρησε το βιβλίο του), σχολιάζοντας «η βιβλιογραφία εφ στην Ελλάδα είναι σίγουρα ανεπαρκής: την αποτελούν τρία βιβλία, ένα website και ένα index». Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:
 
  • Σταυρούλα Βεντούρι, ιστοσελίδα Alternative Factor
  • Νίκος Θεοδώρου και Χρήστος Λάζος, Βιβλιογραφία ελληνικής εφ
  • Πάνος Κρητικός και Εύα Σαμπανίκου, Ιχνηλατώντας το φανταστικό: τα ελληνικά κόμικς του φανταστικού 1978-2004
  • Δόμνα Παστουρματζή, Βιβλιογραφία εφ, φαντασίας και τρόμου: 1960-1993

    Στη συνέχεια ο Βρετός καταγράφει άλλες κατηγορίες έργων, όπως ανθολογίες διηγημάτων, μελέτες για τα έργα λαϊκής λογοτεχνίας, μονογραφίες που αφορούν συγγραφείς, έργα ή κατηγορίες και είδη της φανταστικής λογοτεχνίας, λευκώματα κ.ά.

    Στην τρίτη ενότητα του βιβλίου με τίτλο «Μια πρώτη απόπειρα αποτίμησης» ο συγγραφέας επιχειρεί μια στατιστική ανάλυση των έργων που καταγράφονται στην αμέσως προηγούμενη ενότητα.

    Στην τέταρτη ενότητα παρατίθενται όλα τα περιοδικά και φανζίν (52 συνολικά) τα οποία είχαν αποκλειστικά περιεχόμενο σχετικό με το φανταστικό (λογοτεχνία, εικαστικά, κινηματογράφος, μουσική κλπ.) και άλλα 33 με ενδιαφέρον για το φανταστικό, χωρίς να περιορίζονται σε αυτό. Καταγράφονται ακόμα αφιερώματα για το φανταστικό που δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά και ένθετα εφημερίδων, καθώς και ιστοσελίδες, μπλογκ και φόρουμ με θέμα την εφ και το φανταστικό.

    Τέλος, στο Επίμετρο, καταγράφονται τα περιοδικά και ένθετα εφημερίδων της περιόδου που ήταν αφιερωμένα στην εκλαϊκευμένη επιστήμη και τεχνολογία.

    Το εξώφυλλο του βιβλίου (140 σελ., 14.5 Χ 18 εκ., ISBN 978-960-7800-35-0) είναι του Χάρη Μαθιόπουλου. Στις ευχαριστίες ο συγγραφέας αναφέρει τους Γιάννη Ανδρέου, Δημήτρη Αρβανίτη, Δημήτρη Βανέλη, Κώστα Γερογιάννη, Θανάση Γιαννακόπουλο, Αλέξανδρο Γιοχάλα, Μίλτο Κύρκο, Χρήστο Λάζο, Χριστόδουλο Λιθαρή, Βίκυ Παπαζώη και Ηρακλή Ρενιέρη. Επίσης, την Νερίνα Κιοσέογλου για την επιμέλεια της έκδοσης, που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Άρθουρ Κλαρκ.