Ως απλός, ανώνυμος χρήστης, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για να αντλείτε πληροφορίες. Κανένα πρόβλημα!
Ακόμα καλύτερα όμως, ως μέλος (αφού δηλ. κάνετε registration), μπορείτε να συνεισφέρετε στη συμπλήρωσή του: Να δημιουργείτε νέα λήμματα, να βελτιώνετε, διορθώνετε, συμπληρώνετε αυτά που ήδη υπάρχουν.
Μήπως είναι δύσκολο; Αντίθετα, το να γράψετε ή να τροποποιήσετε ένα λήμμα είναι τόσο απλό όσο 1 + 1 κάνει 2. Δείτε τι πρέπει να κάνετε, βήμα βήμα.
α. Δημιουργία νέου λήμματος
Ώστε θέλετε να δημιουργήσετε ένα νέο λήμμα για το wiki!Πάνω και δεξιά στην ιστοσελίδα μας βλέπετε την επιλογή «Δημιουργία / τροποποίηση λήμματος». Γράψτε μέσα στο κουτάκι τον τίτλο του λήμματος που θέλετε να δημιουργήσετε. Για λόγους ομοιομορφίας, αν πρόκειται για πρόσωπο, γράψτε πρώτα το όνομα και μετά το επίθετο, χρησιμοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω πρόσωπο έχει επιλέξει να εμφανίζεται στο κοινό, πχ. Μιχάλης Μανωλιός και όχι Μιχαήλ Μανωλιός ή Μανωλιός Μιχάλης. Αν πρόκειται για λέσχη, αντικείμενο, έκδοση κλπ. γράψτε ανάλογα το όνομα με τη μορφή που έχει γίνει γνωστό. Για παράδειγμα, Λέσχη Φανταστικού Ιωαννίνων, Τρίτων (για τις εκδόσεις), Σχέδιο Φράκταλ (για το μυθιστόρημα του Κώστα Χαρίτου) κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, δημιουργήστε χωρίς να ανησυχείτε μήπως ο τίτλος που δώσατε δεν είναι ο ιδανικός. Είτε εσείς αργότερα, είτε ο administrator, μπορεί να διορθώσει οτιδήποτε, ακόμα και τον τίτλο του λήμματος.
Αφού γράψετε το όνομα, πατήστε «Υποβολή» Αν το λήμμα δεν έχει δημιουργηθεί ήδη από κάποιον άλλο χρήστη, θα ανοίξει ένας κενός editor. Τώρα μπορείτε να γράψετε! Συμβουλή: πριν ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά σε άλλα παρόμοια λήμματα. Πχ. αν θέλετε να δημιουργήσετε το λήμμα ενός συγγραφέα, διαβάστε πρώτα τα λήμματα ενός-δύο άλλων, ώστε να μπείτε στο πνεύμα και να χρησιμοποιήσετε λίγο πολύ την ίδια «φόρμα».
Το σημαντικότερο είναι να γράψετε αυτά που γνωρίζετε, χωρίς να ανησυχείτε για την πληρότητα του λήμματος. Σε ένα κοινοτικό wiki, όπως το Greek SciFi Wiki, κάποιος άλλος χρήστης έρχεται να συμπληρώσει τα κενά ή να διορθώσει τα λάθη σας, όπως εσείς θα κάνετε σε λήμματα άλλων.
β. Βελτίωση - διόρθωση υπάρχοντος λήμματος
Αν το άρθρο υπάρχει ήδη, τότε πατώντας «Υποβολή» ο editor θα ανοίξει όχι κενός, αλλά με το κείμενο που έχει γραφεί νωρίτερα κάποιον άλλο χρήστη.Μπορείτε τώρα να συμπληρώσετε τα κενά που βλέπετε, να διορθώσετε λάθη, να προσθέσετε πληροφορίες κλπ.
Στο τέλος, θα πατήσετε φυσικά «Save»!
γ. Ανάρτηση φωτογραφίας σε λήμμα
Είναι επιθυμητό κάθε λήμμα να συνοδεύεται από μια τουλάχιστον φωτογραφία. Για λόγους -και πάλι- ομοιομορφίας, είναι προτιμότερο το πλάτος της να είναι είτε 550 σημεία (αν πρόκειται για φωτογραφία landcape, που βάζουμε στην κορυφή της σελίδας) είτε 220-250 σημεία (αν πρόκειται πχ. για κάποιο εξώφυλλο βιβλίου, το οποίο βάζουμε ένθετο στο κείμενο, στο αριστερό του μέρος και portrait).Να ο Κώστας Χαρίτος και η Φλωρεντία Οικονομίδου σε μια φωτογραφία landscape με πλάτος 550 σημεία (pixels). Τέτοιες φωτογραφίες μπαίνουν συνήθως στην κορυφή ενός λήμματος. Προσέξτε ότι έχει πλαίσιο και λεζάντα.
Να και μια φωτογραφία portrait, με πλάτος 250 σημεία. Αυτού του τύπου οι φωτογραφίες μπαίνουν «μέσα» στη ροή του κειμένου, στην αριστερή πλευρά της στήλης. Όπως και η προηγούμενη, έχει πλαίσιο και λεζάντα.
Ομολογώ ότι η ανάρτηση φωτογραφίας απαιτεί από τον χρήστη ένα-δύο βήματα παραπάνω, αλλά και πάλι, είναι απλή διαδικασία (συν ότι ο administrator είναι εδώ για να διορθώσει οποιοδήποτε λάθος).
Βήμα πρώτο (προαιρετικό): Περιορίστε το μέγεθος της φωτογραφίας στα 200-250 kb (αν είναι μεγαλύτερη, ουδέν κακό, θα πάρει όμως λίγη ώρα παραπάνω το upload της).
Βήμα δεύτερο: Μέσα από τον editor (ενώ δηλ. επεξεργάζεστε το κείμενο του λήμματος), πιέστε το κουμπί με τις πολλαπλές φωτογραφίες:
Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τη φωτογραφία (κάνοντας κλικ στο «Αναζήτηση»), να την ανεβάσετε στο server μας («upload file») και να την ενθέσετε στο κείμενο που γράφετε. Για να γίνει αυτό το τελευταίο, πηγαίνετε τον κέρσορα στο σημείο του κειμένου που θέλετε να μπει η φωτογραφία και πιέστε «click here to use the file».
Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης, το wiki μας επιστρέφει στον editor. Σε άλλες ιστοσελίδες θα είχαμε τελειώσει, εδώ όμως αν αποθηκεύσουμε τις αλλαγές («save») θα διαπιστώσουμε ότι η φωτογραφία που μόλις ανεβάσαμε εμφανίζεται ως μινιατούρα (thumbnail).
Συνεπώς είναι απαραίτητο ένα επιπλέον βήμα, για λόγους που θα εξηγήσω αμέσως: Σε κάποιο blog, φόρουμ, σελίδα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. το σύστημα δέχεται τη φωτογραφία που ανεβάζει ο χρήστης και είτε την αφήνει στο αρχικό της μέγεθος (οπότε εμφανίζεται ανάλογα πολύ μικρή, μεσαία, μεγάλη κλπ.), είτε της δίνει ένα προκαθορισμένο μέγεθος (ας πούμε πάντα μεσαία). Στο wiki όμως θέλουμε, όπως μόλις αναφέραμε, οι φωτογραφίες να έχουν δύο διαφορετικά μεγέθη (250 ή 550 px.) και να μπαίνουν σε διαφορετικά σημεία (άλλοτε στην κορυφή του λήμματος, άλλοτε ένθετες στην αριστερά πλευρά της στήλης). Θέλουμε δηλ. ευελιξία και αυτή την ευελιξία την «πληρώνουμε» με ένα παραπάνω βήμα, το ακόλουθο:
Βήμα τρίτο: Επιστρέψτε στον editor («Edit this page»). Πλάι στη φωτογραφία - μινιατούρα θα δείτε ένα πράσινο εικονίδιο με ένα στυλό. Κάντε κλικ πάνω του. Εμφανίζεται ένα παράθυρο με διάφορες επιλογές. Τέσσερις μόνο πεδία σας αφορούν, αφήστε όλα τα άλλα όπως έχουν.
Στην επιλογή «Image width» βάλτε 550 (αν η φωτογραφία σας είναι landscape) ή 250 (portrait). Στην επιλογή «Caption» γράψτε τη λεζάντα σας. Πιέστε τώρα «Advanced options». Στην επιλογή «Image block style» γράψτε τη λέξη border. Αν η φωτογραφία σας είναι landscape, αυτό ήταν, τελειώσατε. Αν η φωτογραφία σας είναι portrait, χρειάζεται στην επιλογή «Align image block» να επιλέξτε Left.
Τέσσερα κλικ λοιπόν και η φωτογραφία είναι στη θέση της.