Το wiki για την ελληνική επιστημονική φαντασία και τη λογοτεχνία του φανταστικού γενικότερα, είναι -ελπίζουμε- χρήσιμο σε όλους μας: Όσοι διαβάζουμε επιστημονική φαντασία, γράφουμε, ή ασχολούμαστε επαγγελματικά με αυτήν, θα βρούμε εδώ εγκυκλοπαιδικά λήμματα για κάθε πρόσωπο, έντυπο, ιστοσελίδα, λέσχη, γεγονός και γενικότερα κάθε τι που έχει σχέση με την ελληνική εφ. Έχει 200+ λήμματα και καθημερινά επεκτείνεται. Για να πετύχει όμως συντομότερα την επιθυμητή πληρότητα πρέπει να αποκτήσει συλλογικό χαρακτήρα: Κάντε registration και συμβάλετε γράφοντας νέα λήμματα ή βελτιώνοντας αυτά που ήδη υπάρχουν! (απαραίτητη επισήμανση: πριν αποφασίσετε να πάρετε μέρος, διαβάστε τους κανόνες συμμετοχής και χρήσης καθώς και τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις).

Λήμμα της εβδομάδας: Οι Θεοί από το Διάστημα

Το εξώφυλλο του 3ου τεύχους και μια χαρακτηριστική σελίδα από το 1ο τεύχος
Το εξώφυλλο του 3ου τεύχους και μια χαρακτηριστική σελίδα από το 1ο τεύχος


Οι Θεοί απ' το Διάστημα ήταν κόμικς επιστημονικής φαντασίας που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1978 (ή λίγο αργότερα από τις εκδόσεις Notos ΕΠΕ. 1

Η πρωτότυπη έκδοση του κόμικς (1977) είχε γίνει στη Γερμανία από τον εκδοτικό οίκο Econ Verlag, μετά από πρόταση του Alfred Gorny, διευθυντή του Sport i Turystyka, στη Βαρσοβία. Προηγουμένως ο δεύτερος οίκος είχε εκδώσει στα πολωνικά το βιβλίο του Έριχ φον Ντένικεν, Chariots of the Gods?. Ο Γκόρνι, ωθούμενος από την επιτυχία του βιβλίου στην πατρίδα του και αλλού στην Ευρώπη, πρότεινε στους Γερμανούς συναδέλφους του την έκδοση μιας εικονογραφημένης σειράς εμπνευσμένης από τις θεωρίες του Ντένικεν για εξωγήινους επισκέπτες. Το σενάριο ανέλαβε να γράψει ο ίδιος μαζί με τον Arnold Mostowicz ενώ για την εικονογράφηση ο Gorny προσέγγισε αρχικά τον Grzegorz Rosinski. Καθώς όμως αυτός ήταν απασχολημένος με τη σειρά Θόργκαλ, πρότεινε το συνάδελφό του Boguslaw Polch, που πήρε τη δουλειά.

H αφήγηση ακολουθεί τα μέλη τριών αποστολών από τον προηγμένο πλανήτη Δήλος στη Γη, με εντολή «να αναπτύξουν με κατευθυνόμενη μετάλλαξη νοήμονα όντα».

Η σειρά μετά τη Γερμανία μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε έντεκα ακόμα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αν και ολοκληρώθηκε σε 8 τεύχη, στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν μόνο τα πρώτα τρία (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Προηγούμενο λήμμα της εβδομάδας: Βιβλιογραφία λογοτεχνίας του φανταστικού, 2019

Το 2019 εκδόθηκαν στα ελληνικά τα ακόλουθα βιβλία & περιοδικά λογοτεχνίας του φανταστικού (λήμμα υπό διαρκή συμπλήρωση):

βιβλία - πρωτότυπο στα ελληνικά στοιχεία έκδοσης
Ηλίας Σερετόπουλος, Σκοτεινή ύλη, μυθιστόρημα, εκδ. Συμπαντικές διαδρομές, σελ. 218, διαστ. 21,0Χ14,0 εκ., ISBN 9789606071683, τιμή 12.50€
Το 1960, η ανακάλυψη στη Λιβύη μιας πύλης επιτρέπει στην ανθρωπότητα να ξεφορτώνεται όλα της τα απόβλητα -έως τη στιγμή που χωρίς προειδοποίηση κλείνει.
Απόστολος Λυμπερίδης, Ο νέος Προμηθέας, διηγήματα. Εκδ. Ενάλειος, σελ. 208, διαστ. ?x? εκ., ISBN 978-960-536-580-6, τιμή 9,80€
Πέντε διηγήματα επιστημονικής φαντασίας.
Συλλογικό, Ιστορίες του μέλλοντος, διηγήματα, εκδ. iWrite σελ. 184, διαστ. 21Χ14 εκ., ISBN 9789606261411, τιμή 14,00€
Διηγήματα 13 Ελλήνων συγγραφέων από το εργαστήριο συγγραφής Imaginarium.
Μαρία Μουστοπούλου, Διάδοχοι - Το δάκρυ της νεράιδας, μυθιστόρημα, εκδ. Πηγή, σελ. 780, διαστ. 23Χ16 εκ., ISBN 9789606260919, τιμή 20,00€
Μυθιστόρημα φαντασίας, δεύτερο της σειράς.

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Γιάννης Δ. Μπάρτζης

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης
Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης


Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης έχει γράψει μυθιστορήματα εφ για εφήβους.

Γεννήθηκε το 1951 στην Αρχαία Κόρινθο. Σπούδασε δάσκαλος στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και έκανε διδακτορικό στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε επί τριάντα έτη ως δάσκαλος και το 2006-2010 ως σχολικός σύμβουλος στο Νομό Κορινθίας.

Το 1990 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του UFO στα Διγελιώτικα, γύρω από μια ομάδα μαθητών του δημοτικού που ερευνά τις φήμες για εμφάνιση ιπτάμενου δίσκου στην περιοχή. Το βιβλίο του, που ήταν αφιερωμένο στους μαθητές του της Ε' τάξης του δημοτικού σχολείου Καλαβρύτων της σχολικής χρονιάς 1988-1989, είχε παρουσιάσει ο Χρήστος Λάζος στο φανζίν Ανδρομέδα (τ. 2).

Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του UFO στη Β' γυμνασίου.

Την περίοδο 1993-2012 ο Μπάρτζης εξέδιδε στην Αρχαία Κόρινθο την τρίμηνη τοπική εφημερίδα ΑΚκροκόρινθος. Το 2013 εκλέχτηκε πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων.

H κόρη του Νατάσα Μπάρτζη έχει εκδώσει τη χιουμοριστική νουβέλα εφ Χ-Arnikos, ο μαθηματικός μου είναι εξωγήινος.

Εργογραφία (εφ και φαντασίας)
  • UFO στη Β' γυμνασίου (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Giant-size fascists

Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους
Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους
Το Giant-size fascists είναι κόμικς επιστημονικής φαντασίας του Κων Χρυσούλη.

Οι fascists είναι μια ομάδα ακροδεξιών υπερηρώων ελληνικής καταγωγής που μετά την πτώση της χούντας έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ζουν στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Όπως μας πληροφορεί το εισαγωγικό κείμενο στην πρώτη σελίδα του τ. 1, «Αφού πολέμησαν Υπέρ Πίστεως και Πατρίδας για επτά ολόκληρα χρόνια εκ μέρους της Επαναστατικής κυβέρνησης της 21ης Απριλίου, οι μεγαλύτεροι Υπερ-Έλληνες αυτοεξορίστηκαν στην Αμερική, αηδιασμένοι από τις αντιδραστικές, και παράνομες, κυβερνήσεις που ακολούθησαν την Επανάσταση. Ζώντας ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες και ομογενείς της Αστόρια στην Νέα Υόρκη, ορκίστηκαν να υπερασπιστούν κάθε Έλληνα κατέχων το Γονίδιο Ε, που κατατρομαγμένος διώκεται από τις μισαλλόδοξες δυνάμεις που τον φρονούν (...)».

Η ομάδα απαρτίζεται από τους: Δόκτωρ Πλάτων, Γαλανόλευκος Πατρίδας, Μπουμ-Μπουμ-Λίνα, Μυαούλης, Αρκούδα της Πίνδου, Παλαμάς, Μιναρόταυρος, Χασαποσέρβικος, Shadow Character 2099, DiscoVolos, Τ.Α.Λ.Ο.Σ. και Η δράκος του Σέιχ Σου. Τα μέλη της λεγεώνας των εχθρών είναι οι: Κεμαλικός, AliPasas@Giannena, Ντόκτωρ Άλμπαν, PseudoMacedon, Bulgara, Γάτος Περσίας, Αριστότελες και Καρμπών.

Το πρώτο τεύχος του Giant-size fascists κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις Χαραμάδα (Ρήγα Φεραίου 168, Πάτρα). Είχε 32 Α/Μ σελίδες και έγχρωμο εξώφυλλο (ISBN 978 960 89003 3 2). Παρωδούσε τα αμερικανικά υπερηρωικά κόμικς του μεταπολέμου, έχοντας σελίδα «αλληλογραφίας» και διαφημίσεων με ανύπαρκτα προϊόντα όπως (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Ναταλία Θεοδωρίδου

Ναταλία Θεοδωρίδου (2018)
Ναταλία Θεοδωρίδου (2018)


Η Ναταλία Θεοδωρίδου (γεν. 1984) είναι συγγραφέας και θεατρολόγος.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ (2002-2007). Έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Royal Holloway, University of London (2007-2008) στο Θέατρο και από το University of Chicago (2008-2010) στη Θρησκειολογία. Το 2015 απέκτησε διδακτορικό στα Media & Cultural Studies στο School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London.

Ζει και εργάζεται στην Αγγλία, όπου έχει διδάξει θέατρο και κριτική θεωρία στο University of Portsmouth και στο University of Exeter. Είναι δραματουργός της θεατρικής ομάδας Adrift Performance Makers και επιμελήτρια στο περιοδικό διαδραστικής λογοτεχνίας sub-Q.

Έργα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, όπως το Clarkesworld και το Strange Horizons, και σε ανθολογίες, πλάι σε συγγραφείς όπως η Ούρσουλα Λε Γκεν. Αγγλόφωνα διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα αραβικά, και τα κινεζικά.

Είναι απόφοιτος του συγγραφικού εργαστηρίου Clarion West Writers Workshop (2018), όπου διδάχθηκε από τους Daniel Abraham, Ken MacLeod, Yoon Ha Lee, Karen Lord, Karen Joy Fowler, και Ellen Datlow.

Το 2018 το διήγημά της «The Birding: A Fairy Tale» κέρδισε το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού (World Fantasy Award) στη (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του

Παλιότερο λήμμα της εβδομάδας: Ανθολογία εφ των εκδ. Κομήτης

Τα εξώφυλλα των τόμων 2 και 3
Τα εξώφυλλα των τόμων 2 και 3


Η θεματική Ανθολογία επιστημονικής φαντασίας των εκδόσεων Κομήτης ήταν σειρά τεσσάρων τόμων με διηγήματα ξένων συγγραφέων, που κυκλοφόρησαν το 1989 - 1990.

Διευθυντής της σειράς ήταν ο Μάκης Πανώριος, ο οποίος έγραψε σε κάθε τόμο εκτενή εισαγωγή για το θεματικό είδος και πρόλογο για τα συγκεκριμένα διηγήματα. Τη μετάφραση έκαναν οι Τάκης Αλεπάκος, Γιώργος Ντούμας, Παναγιώτης Σκαγιάννης, Όλγα Αναστασοπούλου και Μάκης Πανώριος. Κάθε τόμος ολοκληρωνόταν με βιογραφικά σημειώματα των συγγραφέων του. Οι εκδόσεις Κομήτης στεγάζονταν στην οδό Σόλωνος 99, Αθήνα και ο ιδιοκτήτης τους, Σπύρος Μπογιάτης, έκανε επίσης τη διόρθωση των δοκιμίων.

Η εμφάνιση των τόμων της σειράς παρέπεμπε σε βιβλία τσέπης με εξώφυλλα στηριγμένα σε έργα των Boris Vallejo (τ. 1,3,4) και John Salozzo (τ. 2)2 .

Οι τέσσερις τόμοι της σειράς ήταν: (...)

Για το πλήρες λήμμα, κάντε κλικ στον τίτλο του